Varken Biden eller Lööf kan stoppa nya högern

Debattörerna: En återgång till nyliberal politik är inte lösningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-26

Den nya högerrörelse som Trump är en del av är inte beroende av någon enskild person. Och den hejdas inte av en återgång till den nyliberala politik som ledde oss hit där vi står i dag – varken i USA eller i Sverige, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth.

DEBATT. Med bara några veckor kvar till valet i USA leder Demokraternas presidentkandidat Joe Biden med hästlängder över högerpopulisten Donald Trump. Snart kan väljarna sätta punkt för ett mörkt kapitel i landets politiska historia, förutsatt att den sittande presidenten lämnar ifrån sig makten under ordnade former.

Men detta är en vansklig förhoppning. Den nya högerrörelse som den sittande presidenten är en del av har vuxit sig stark runtom i världen det senaste decenniet. Den är inte beroende av någon enskild person.

De senaste åren har antalet hatbrott skjutit i höjden i land efter land, såväl i Frankrike och Storbritannien som i Indien, Kina, Brasilien, Polen och även Sverige. Men kanske mest oroande är utvecklingen i just USA. Beväpnade högerextrema gäng som kallar sig ”miliser” har bland annat ockuperat lokala myndighetsbyggnader. Ett högerextremt kidnappningsförsök av en guvernör misslyckades nyligen.

Vrede mot systematisk rasism har yttrat sig i stundtals våldsamma folkliga protester, som mött hårdför och ur demokratisynpunkt oförsvarlig repression.

Den nuvarande administrationen har hällt bensin på elden. Men Trumps rasistiska retorik har eldat på också den svenska hatiska högern på nätet. USA-politiken angår oss alla.

Demokraterna har valt att lansera en kandidat som i många avseenden ligger till höger i partiet. Genom att söka sig mot mitten förväntar sig Demokraterna att deras kandidat ska kunna ena ett splittrat USA och besvara en längtan efter återgång till det normala.

Många har i fem år sett den sittande presidenten som symbol för hela den nya rasistiska högern.

Vid en valvinst för Biden finns risken att dessa engagerade antirasister passiviseras och slappnar av fastän kampen om demokratin är långt ifrån vunnen.

Det finns inget som tyder på att vi kommer att se någon förbättring av samhällsklimatet genom en återgång till den nyliberala politik som ledde oss hit där vi står i dag. Inte ens om den är insvept i medmänsklig retorik och genomdriven av en sympatisk demokrat.

Tvärtom lever den nya högern på de sociala orättvisor och spänningar som en skev fördelningspolitik och minskad samhällelig tillit har fört med sig. Därför räcker det inte att vädja om tolerans och sämja: Man måste också konkret bygga ihop samhället igen.

En besegrad, förnedrad Trump kommer inte att sluta hetsa, och risken finns att en Bidenadministration i ambitionerna att försona politiska motsättningar misslyckas med att skärpa tonfallet tillräckligt mot den våg av vitmaktgrupper som nu växer fram i landet.

Om dessa inte behandlas som en polisiär fråga, en kraft som resolut ska bekämpas för demokratins bästa, kan de kommande fyra åren innebära en fortsatt lavinartad tillväxt av paramilitära vitmaktgrupper i USA.

Även i Sverige finns det en risk att vänstern i framtida val tvingas söka sig mot mitten för att kunna hålla den nya högern borta från makten. Men sådana tillfälliga parlamentariska lösningar för att hålla rent mot bruna krafter kan aldrig ersätta ett långsiktigt arbete mot den samhällsordning som låtit den nya högern växa fram.

Kampen mot den nya högern är en kamp för ett samhälle där människor känner tillit igen. Vi ska sätta stopp för omåttliga vinstuttag i välfärden och i stället verka för att vården och omsorgen är pålitlig och tillgänglig överallt i vårt land. Vi ska reformera det fria skolvalet och satsa på en skola som motverkar segregationen och inkluderar elever oavsett förutsättningar eller bakgrund.

Vi ska stoppa den skenande inkomstojämlikheten och få den rikaste procenten att bidra mer till vår gemensamma rikedom.

Genom vårt långtida antirasistiska arbete vet vi i Socialdemokrater för tro och solidaritet att frågorna aldrig får reduceras till den förbindligt humanistiska retorik som vi i dag kan höra från såväl Joe Biden som Annie Lööf. Båda är med all säkerhet brinnande antirasister och demokrater. Men ska vi vinna kampen mot den nya högern så behövs konkret jämlikhetspolitik.


Sara Kukka-Salam, ordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet
Jesper Eneroth, vice ordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.