Friskolesystemet är inte tillräckligt bra

Replik från Liberalerna om problemen i den svenska skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-01

Liberalerna går nu fram med förslag om en samlad friskolelag. Lärarna kan lita på att vi sätter skolan först i framtida politiska regeringsförhandlingar. Replik från Johan Pehrson och Fredrik Malm.

REPLIK. Kan man lita på att Liberalerna verkligen sätter skolan först, skriver Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand. Vårt svar är att det finns inget parti som är så pålitligt som Liberalerna när det gäller skolan.

Från att liberaler var med och införde allmän folkskola på 1800-talet till att leda kampen mot de rödgrönas flumskola så har vi prioriterat varje elevs rätt till bildning och kunskap.

För oss väger handling tyngre än ord. Därför satsar vi 16 miljarder mer än regeringen på skolan i vårens budget.

Skolan är lösningen på många av Sveriges problem och alla vinner på en bra skola. Dessvärre är det varje år 17 000 elever som inte klarar skolan.

Var tredje elev tycker grundskolan är stökig. Var fjärde lärare uppger att de har blivit utsatta för hot och våld. Det är en alarmerande utveckling.

Socialdemokraterna har styrt Sverige i åtta år. Varken skolan eller samhället i stort har blivit tryggare. Inga större socialpolitiska reformer har gjorts. Inga initiativ för att stärka kunskapskraven eller att se till att vi får en statlig skola.

I stället har S tagit strid mot föräldrarnas rätt att välja skola och man lägger förslag som riskerar att leda till bussning samt lottning av elever. 

Det är bra att vi har valfrihet i skolan, men vi ska aldrig vara blinda försvarare av ett system. Dagens friskolesystem är inte tillräckligt bra. Det måste bli bättre. Vi ska inte ha några kortsiktiga och oseriösa aktörer i skolan.

Liberalerna går nu fram med förslag om en samlad friskolelag. Det krävs en ny tuff lagstiftning med fokus på kvalitetsskapande. Det gör det möjligt att ställa ännu tydligare krav som främjar kvalitet, kunskap och långsiktighet för friskolor.

Jag ser därför fram emot en dialog med lärarfacken om hur vi kan förbättra friskolesystemet.

Vi vill även ge lärare tydligare befogenheter att agera i klassrummet. Det är den som mobbar som ska omplaceras, aldrig offret.

Skolledningar ska ha mandat och möjlighet att skyndsamt omplacera en elev om det bedöms nödvändigt för att åstadkomma trygghet och studiero.

Barn med särskilda behov behöver mer stöd och Liberalerna lägger därför två miljarder för att 25 000 elever ska kunna gå i särskilda undervisningsgrupper. Vi kommer även att göra en miljardinvestering på nya skolböcker.

Skolan är en nationell angelägenhet. Det är därför hög tid att staten tar över ansvaret för skolan och inte minst det fulla ansvaret för skolväsendets finansiering. Liberalerna vill förstatliga skolan redan under nästa mandatperiod.

Liberalerna vill bygga ett Sverige utan utsatta områden och parallellsamhällen. Det kräver reformer där arbetslinjen stärks, de kriminella gängen knäcks, svenska språket och medborgarskapet uppvärderas. Vägen framåt börjar i skolan.

Lärarna kan lita på att Liberalerna sätter skolan först i framtida politiska regeringsförhandlingar.


Johan Pehrson, partiledare (L)
Fredrik Malm, utbildningspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.