Ni lägger ut dimridåer kring Strandhäll, S

Moderaterna i replik till tidigare stadsråd om hur kvinnliga politiker döms

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är på grund av Annika Strandhälls agerande vid avsättningen av Ann-Marie Begler och hennes bristande förklaringar som Annika Strandhäll inte längre förtjänar Moderaternas förtroende, skriver Maria Malmer Stenergard (M).
Foto: TT
Det är på grund av Annika Strandhälls agerande vid avsättningen av Ann-Marie Begler och hennes bristande förklaringar som Annika Strandhäll inte längre förtjänar Moderaternas förtroende, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

DEBATT

DEBATT. Jag är den första att skriva under på att det är tufft att vara kvinna och politiker. Och jag är den första att skriva under på att vi har en lång väg kvar tills vi är fullt jämställda. Men vägen till jämställdhet går inte via särbehandling. Därför är det rätt att rikta misstroende mot Annika Strandhäll.

Jag välkomnar att de tre tidigare socialdemokratiska statsråden lyfter den utsatta roll som många politiker, och inte minst kvinnliga politiker, har. Men artikeln tycks i själva verket inte vara ett inlägg i jämställdhetsdebatten, utan att försök att lägga ut dimridåer kring vad socialförsäkringsminister Annika Strandhäll faktiskt har gjort för att förtjäna en misstroendeförklaring.

Att särbehandla kvinnor är inte rätt väg att gå för att uppnå verklig jämställdhet. Verklig jämställdhet kan bara uppnås genom om vi bedöms utifrån våra handlingar. Låt oss därför se till hur Annika Strandhäll har handlat, när vi avgör om hon fortsatt bör kunna förtjäna riksdagens förtroende.

Utifrån de uppgifter som har framkommit talar allt för att Annika Strandhäll har avsatt en kompetent generaldirektör av politiska skäl, trots att generaldirektören agerat helt enligt regeringens instruktioner. Strandhäll har inte heller hållit sig till sanningen när hon har förklarat sitt agerande, utan gett olika förklaringar i olika situationer. Trots flera uppmaningar har varken hon eller Stefan Löfven förmått lämna en trovärdig förklaring.

Att blanda ihop misstroendefrågan med KU:s granskning är bara ytterligare ett försök att lägga ut dimridåer. KU:s konstitutionella granskning är viktig, men som bland andra Anders Sannerstedt, docent vid Lunds universitet, konstaterat i Sydsvenskan 27/7 2017), så är frågan om misstroende skild från den. Ett statsråd måste i varje läge förtjäna riksdagens förtroende.

Det är på grund av Annika Strandhälls agerande vid avsättningen av Ann-Marie Begler och hennes bristande förklaringar som Annika Strandhäll inte längre förtjänar Moderaternas förtroende.


Maria Malmer Stenergard, ordförande Socialförsäkringsutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE