Oanständigt att stänga gränser när folk dör

Slutreplik från Alice Bah Kuhnke om EU:s flyktingpolitik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Just nu dör människor på Medelhavet. Att i det läget stänga gränser, stoppa huvudet i sanden och hoppas på att saker och ting löser sig av sig självt, är varken långsiktigt hållbart, humant eller anständigt, skriver Alice Bah Kuhnke.
Foto: TT
Just nu dör människor på Medelhavet. Att i det läget stänga gränser, stoppa huvudet i sanden och hoppas på att saker och ting löser sig av sig självt, är varken långsiktigt hållbart, humant eller anständigt, skriver Alice Bah Kuhnke.

DEBATT

SLUTREPLIK. När Moderaterna talar om incitament och ogrundade asylansökningar verkar de glömma att flyktinglägret Moria brinner.

Tror Tomas Tobé att den fullständigt livsfarliga vägen över Medelhavet är lockande? Eller att en tillvaro i överfulla flyktingläger är eftersträvansvärd för en familj som lämnat sitt hem, sina släktingar och vänner i hopp om en fristad.

Moderaterna slår sig återigen för bröstet över att förespråka den minst humana flyktingpolitiken i Europaparlamentet.

Med målet att göra allt han kan för att stoppa människor från att kunna söka skydd undan krig och förföljelse i Europa är Tobé beredd att fördjupa samarbetet med Turkiets auktoritära ledare Erdogan och skurkarna i Libyen.

Avtalen är resultatet av att EU inte klarar av att ta sitt ansvar för människor på flykt. I stället för att lösa våra egna problem skickar vi våra skattebetalares pengar i händerna på krafter som upprepat och systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter.

EU:s avtal med Turkiet har kostat EU:s medlemsländer närmare sex miljarder euro. En stor del av pengarna befaras ha gått rakt ner i president Erdogans fickor och kan användas för att ytterligare underminera Turkiets demokrati.

I Libyen vittnar hjälporganisationer om en fruktansvärd situation för människor på flykt. Kvinnor och barn utsätts ut för systematiska våldtäkter och slavhandel. Med EU:s goda samvete.

Samtidigt visar rapporter från EU:s egna utrikestjänst att möjligheten att övervaka hur EU:s pengar används är begränsad.

Det är med andra ord helt oförsvarbart att våra skattebetalares pengar används för att finansiera skurkstater och regelrätta brott mot mänskliga rättigheter.

Det enda dessa avtal lyckas med är att Tobé nu slipper städa upp framför egen dörr.

Jag delar dock Tobés tydlighet i att situationen i Europa 2015 inte får upprepas. Men för att lyckas med det måste EU ta sitt ansvar.

Just nu dör människor på Medelhavet. Att i det läget stänga gränser, stoppa huvudet i sanden och hoppas på att saker och ting löser sig av sig självt, är varken långsiktigt hållbart, humant eller anständigt.


Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE