Vårdbolaget vill sälja – innan det är för sent

Debattören: Capios nya ägare kommer att få det hett om öronen när vinstdebatten flammar upp igen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-17

För att driva upp priset har Capios ägare tonat ner alla politiska problem. Men å andra sidan: om riskerna är så små, varför är då Capios ägare så förtvivlat angelägna om att sälja?, skriver John Lapidus.

DEBATT. Det svenska vårdbolaget Capio vill sälja sig till franska Ramsay Générale de Santé som ägs av australiensiska Ramsay Health Care. För att driva upp priset har Capios ägare tonat ner alla politiska problem och gett sken av att Sverige, precis som det nyliberala Australien, är ett land där det för alltid kommer att vara fritt fram för stora vinster i välfärden.

”Man får väl utgå från att Ramsay har bedömt den risken när de har gjort sin analys”, svarar Capios ordförande Michael Wolf på TT:s fråga om eventuella begränsningar för vinstuttag i Sverige.

Wolf pekar ut den svenska högerns valframgångar som en av de faktorer som minskar riskerna för vinstbegränsningar. Har han inte rätt? Är det inte sant att profitörerna sitter säkrare ju mer högervridet Sverige blir?

Men å andra sidan: om riskerna är så små, varför är då Capios ägare så förtvivlat angelägna om att sälja?

På kort sikt stämmer Wolfs analys att vinster i välfärden är relativt ohotade, men han och hans Capio har också gjort en analys på lång sikt.

Capios ägare är väl medvetna om att frågan om vinster i välfärden kommer att blossa upp igen och igen. Capio vet att det finns ett folkligt motstånd mot vinster i välfärden, men till skillnad från australiensarna vet man också att det motståndet kommer att växa när folk till slut inser vad som händer med svensk sjukvård.

Capio har förstått att det bara är en tidsfråga innan folk begriper att vi håller på att göra svensk sjukvård till en marknadsplats som vilken som helst. Och att det kostar enorma summor att hålla koll på att de privata vårdgivarna sköter sitt uppdrag.

Och att vi rör oss mot ett system där plånboken får allt större betydelse för tillgång till vården. Och att Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård på lika villkor är satt ur spel av privata vårdgivare med olika ingångar till sina kliniker; en dörr för försäkringskunder, en dörr för privatbetalande kunder och en ibland låst dörr för offentligt finansierade patienter.

Capio har även studerat och analyserat Socialdemokraterna. Det är ett parti som gjort sitt sämsta val i mannaminne och som nu måste staka ut en mer radikal och internationellt – Corbyn, Sanders – anpassad kurs för att kunna överleva och så småningom börja växa igen.

Vinster i välfärden blir den första fråga där Socialdemokraterna visar de något slitna tänderna. För ett reformistiskt parti som var med och byggde den svenska välfärdsmodellen blir det i längden svårsmält att främja en motsatt modell.

Dessutom har Capio hyfsad koll på Liberalerna och Centerpartiet, som en gång i tiden var socialliberalt stolta över det offentliga sjukvårdssystemet och den förhållandevis jämlika välfärden i stort. I takt med att Socialdemokraterna söker sig tillbaka till sina rötter kommer det även inom dessa partier finnas somliga som börjar ifrågasätta nyliberala experiment och ledargestalter, vilka dansar helt efter välfärdskapitalets pipa.

För Capios ägare finns givetvis ett rent affärsintresse i att lova Ramsay guld och gröna skogar när de kommer till Sverige. Men Ramsay kommer tvärtom få det hett om öronen när debatten om vinster i välfärden flammar upp på nytt. Allt medan Capios ägare skrattar hela vägen till banken, sådan är tanken bakom denna försäljning.

Om nu inte de australiensiska sjukvårdskapitalisterna börjar ana oråd innan kontraktet är påskrivet förstås. Bumerangen riskerar då att komma tillbaka och träffa Wolf rakt i ansiktet.


John Lapidus, doktor i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.