Löfven har rätt – vi ska ta emot färre flyktingar

SSU-topp: Om integrationen ska fungera måste vi strama åt migrationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-22

Det är beklagligt och oroväckande att inte alla riksdagspartier, likt Socialdemokraterna, inser allvaret och att migrationen behöver stramas åt för att vi ska ha en fungerande integration, skriver Sarkis Khatchadourian.

DEBATT. Det blir allt tydligare att migrationsfrågan splittrar riksdagspartierna inför kommande migrationsuppgörelse. Den 9 oktober citerar Sydsvenskan Stefan Löfven.

Statsministern menar att vi ska välkomna färre flyktingar och inte fler, att Sverige ska sträva efter att halvera flyktingmottagandet. Samma dag och dagen därpå reagerade Miljöpartiets båda språkrör och tydliggjorde att det inte är regeringens politik, utan Socialdemokraternas.

Det är beklagligt och oroväckande att inte alla riksdagspartier, likt Socialdemokraterna, inser allvaret och att migrationen behöver stramas åt för att vi ska ha en fungerande integration.

Flera förslag som regeringen har lagt fram om migrationspolitiken är kompromisser mellan regeringspartierna. Flera lagförslag, som inte var Socialdemokraternas ingångsvärden, har därmed blivit regeringspolitik vilket är ett faktum när man inte har egen majoritet.

Ett tydligt exempel är den orättvisa gymnasielagen som omfattade tusentals ensamkommande som redan hade fått sin sak prövad och fått avslag på sina ansökningar, Socialdemokraterna var från början emot detta. Även anhöriginvandring utan försörjningskrav blev ett faktum av kompromiss när Januariavtalet slöts.

Detta samtidigt som Ebo-lagen finns kvar och segregationen riskerar att bli större.

De människor som kommer till Sverige har rätt till ett värdigt mottagande. Det innebär att välfärdssamhället ska vara redo att ta emot dessa människor. Det ska finnas bostäder, arbete och utbildningsplatser.

Vi gör inte flyktingarna en tjänst när vi först välkomnar dem och sedan tillåter dem belånas från första dagen, bo i parallella samhällen och i segregerade områden. På så sätt ökar vi klyftorna i samhället och en ny samhällsklass bildas.

Många menar att Sverige är stort och att vi har gott om plats. Men samma debattörer menar väl inte att flyktingarna ska bo i skogen utan tak över huvudet och rinnande kranvatten?

Vi behöver säkerställa att de som kommer till Sverige kan starta ett nytt kapitel i sina liv, att de kan känna sig trygga i det samhälle som blir deras nya hem. Detta kan vi inte säkerställa om vi inte har en förutsägbar, stram och ansvarsfull migrationspolitik.

Migrationsöverenskommelsen 2011, som slöts mellan Alliansen och Miljöpartiet, låg till grund för misslyckandet med hanteringen av flyktingströmmen 2015. Det var inte förrän Socialdemokraterna kom till makten som det blev mer ordning och reda i flyktingmottagandet.

Sveriges framtida migrationspolitik ska avgöras av Migrationskommittén där alla riksdagspartier ingår.

Kommittén behöver komma fram till att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel fram tills att vi har ett gemensamt europeiskt kvotflyktingssystem med en tvingande fördelning. Endast då, när vi har en kontrollerad migration, kan man diskutera om vi ska återgå till permanenta uppehållstillstånd eller inte.


Sarkis Khatchadourian, ordförande i SSU Södertälje och distriktsstyrelseledamot i SSU Stockholms län


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.