SD visar det igen – bryr sig inte om löntagarna

Slutreplik från Socialdemokraterna om skyddsombud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-11

Den okunskap som SD avslöjar är skrämmande. Magnus Persson, arbetsmiljöpolitisk talesperson för partiet, verkar inte ha den mest grundläggande kunskap om hur systemet med regionala skyddsombud fungerar, skriver Anna Johansson och Johan Andersson.

SLUTREPLIK. Den 3 juni debatterades förslaget om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud i riksdagen. Förslaget skulle, enligt forskare och experter, öka säkerheten på våra arbetsplatser. I korthet handlade det om en liten förändring i lagstiftningen som skulle möjliggöra bättre arbetsmiljö på arbetsplatser som saknar ett eget lokalt skyddsarbete. Var tredje dödsolycka i byggbranschen sker nämligen på arbetsplatser där skyddsombuden inte har tillträdde.

Lagförslaget stoppades av en majoritet bestående av de högerkonservativa partierna inklusive SD samt Centern och Liberalerna. Vi beklagar att vi inte kunde enas i en så självklar fråga som att höja skyddsnivå i arbetsmiljöarbetet.

Om vi hade enats hade vi kunnat rädda fler från att skadas eller förolyckas på svenska arbetsplatser. Nu står ideologiska skygglappar i vägen.

Den okunskap som avslöjades under debatten från Sverigedemokraternas sida var skrämmande. Magnus Persson, arbetsmiljöpolitisk talesperson för SD, verkar inte ha den mest grundläggande kunskap om hur systemet med regionala skyddsombud fungerar.

Alla som har varit i kontakt med lokalt arbetsmiljöarbete vet att skyddsombudens arbete gör skillnad. Både arbetstagare och arbetsgivare anser att skyddsombuden har en central funktion i det lokala arbetsmiljöarbetet. Räcker inte det som argument kan man vända sig till statistiken som talar sitt tydliga språk.

Risken för ohälsa och allvarliga olyckor är mycket högre på arbetsplatser som saknar ett eget skyddsombud eller där regionala skyddsombud inte har tillträde.

I stället menar SD att det är dags för ett omtag av svensk arbetsmiljöpolitik och att staten bör ta över ansvaret från skyddsombuden. Någon realistisk finansiering för ett sådant system kan partiet dock inte presentera. Tvärtom.

När det väl gäller, när Sverigedemokraterna haft ett avgörande inflytande, har partiet i stället gång på gång röstat för budgetar som inneburit mindre resurser till arbetsmiljöpolitiken. Gång på gång visar partiet att det är att betrakta som löntagarfientligt.

Förra veckans omröstning var ur det avseendet tyvärr inget undantag – även denna gång ställde sig Sverigedemokraterna på motsatta sidan när det gällde att skydda vanligt folk på jobbet.


Anna Johansson, ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott (S)
Johan Andersson, ledamot riksdagens arbetsmarknadsutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.