Lyssna på oss äldre – vi behövs i riksdagen

Debattören: Tillsammans kan både gamla och unga bidra till ett bättre samhälle

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-15

Inte kommer jag att förändra samhället under sex månader i riksdagen. Men jag hoppas kunna bidra till att visa att vi över 65 finns. Tillsammans, både gamla och unga, kan vi bidra till ett bättre samhälle, skriver Elsemarie Bjellqvist (S).

DEBATT. I dag den 15 juli 2019 tillträder jag som riksdagsledamot. Jag ersätter en ledamot som ska vara föräldraledig i sex månader. Det innebär att antalet i Sveriges riksdag som är mer än 65 år ökar från 2,3 till 2,6 procent av antalet ledamöter. Hurra!

Men räcker det när 25 procent av alla röstberättigade är över 65? Självklart inte, och det var därför jag bestämde mig för att kandidera till riksdagen.

Varför ställer jag upp? Jag har lång livserfarenhet. Det har hänt mycket under mitt vuxna liv. När jag födde barn 1968 fick jag sex månaders mödrapenning och det fanns ingen smärtfri förlossning. Mitt barn fick köa i fyra år för att få plats på dagis som det då hette. Fantastiskt att min man och jag tillsammans kunde vara hemma 10 dagar per år för vård av sjukt barn. Hur långt räckte det med ett öronbarn? Tack och lov för farmor och mormor.

Det fanns heller ingen rätt till abort (nuvarande abortlag tillkom 1974), och det var fortfarande sambeskattning (togs bort 1971). De äldre som inte klarade sig hemma hamnade på långvården där de fick dela rum med ibland tre andra.

Inom dessa områden har jag fått uppleva att det skett reformer för ett jämlikt samhälle. Men det är inga självklara reformer. Det finns i dag signaler om att försämra en del av dem. Krav om inskränkning av aborträtten, krav på ny sambeskattning och försämring av föräldraförsäkringen dyker då och då upp i debatten.

Därför behöver vi över 65 finnas i beslutande parlament för att påminna om det vi uppnått. Men dessa reformer räcker inte. Det krävs mycket mer för att uppnå ett jämlikt samhälle.

Vad vill jag då slåss för?

  • Jag vill visa att vi äldre finns. Många av oss orkar och vill delta i samhällsbygget. Vi har erfarenheten, tiden och lusten. Den åldersdiskriminering som finns måste bort. Vi möter ofta attityder som är rent diskriminerande.
  • Pensionerna måste förbättras. Alltför många, framför allt kvinnor, har så låga pensioner att de inte klarar en skälig standard.
  • En ännu bättre föräldraförsäkring med ytterligare ”pappamånader”. Om vi ska nå målet om lika lön mellan män och kvinnor måste männen ta ut en större del av föräldraförsäkringen. Många säger att det ska familjen själv välja, men då har man också valt att kvinnan ska ha lägre lön, vilket också innebär lägre pension. Hur många unga familjer tänker på det?
  • En stor utmaning för samhället är att se till att det finns hissar i flerfamiljshus så att de som inte kan gå i trappor tvingas flytta. Vi ska inte behöva flytta till ett äldreboende bara för att benen inte orkar med trappor. Men den dagen vi behöver flytta för att vi behöver mer omvårdnad, då ska det också finnas bra äldreboenden med kvalificerad personal. Personalförsörjningen är den andra stora utmaningen för samhället. Det måste satsas mer på rekrytering och utbildning. Många av de som flytt till Sverige behövs.
  • Jag är också farmor. Vi far- och morföräldrar upplever våra barnbarns liv. Därför är vi också intresserade av till exempel en jämlik skola. Vilket konstigt betygssystem det är som gör att ett dåligt betyg tidigt i gymnasiet följer med resten av gymnasietiden. Det ges inte en chans att förbättra ett kursbetyg senare. Och hur ska dagens unga få en bostad?

Inte kommer jag att förändra samhället under sex månader i riksdagen. Men jag hoppas kunna bidra till att visa att vi över 65 finns. Vi gamla har varit unga, men de unga har inte varit gamla. Men tillsammans, både gamla och unga, kan vi bidra till ett bättre samhälle.

Elsemarie Bjellqvist, 75 år, riksdagsledamot Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här