Debatt

Vi har världens bästa jobb – men går sönder

Lärare: Den svenska lärarkåren måste enas och skapa opinion mot nedskärningarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ska vara stolta över vår skola och vårt yrke. Det finns ingen som vill något annat. När lärare lyfter skräckexempel görs det i ett rop på hjälp. Snälla, se vår situation. Se våra problem, hjälp oss, skriver debattören.

Foto: TT
DEBATT

REPLIK. I dag står lärare i två olika läger. Ett med hejarrop och positivitet från yrket, som lyfter goda exempel och försöker spinna vidare på dessa för att göra skolan bättre.

Det andra, bittra lägret fokuserar på den dystra delen av skolan som kantas av problem, budgetnedskärningar och medarbetare och elever som går in i väggen och inte orkar mer.

Jag tillhör den senare.

Vi ska vara stolta över vår skola och vårt yrke. Det finns ingen som vill något annat. När lärare lyfter skräckexempel görs det i ett rop på hjälp. Snälla, se vår situation. Se våra problem, hjälp oss.

Vi som kämpar mot nedskärningar i skolan gör detta för att kunna bibehålla en hög kvalité men också för att förbättra saker som bevisligen blivit sämre.

När nio av tio kommuner planerar ytterligare nedskärningar på skolan kommer det få konsekvenser som vi bara sett försmaken av hitintills.

Jag som många andra älskar mitt jobb men jag ser med rädsla på utvecklingen och debatten kring skolan. Att gå in som lärare och argumentera emot "en skola i förfall" är att förminska den marken vi står på, vi som vill motverka nedskärningarna på skolan.

Det leder till att beslutsfattare ges möjligheten att inte agera. Eller fråntas den. I politiskt osäkra tider är det svårt att genomföra stora reformer, något som den svenska skolan är i stort behov av i dag.

Vi behöver ena lärarkåren emot effektiviseringar och nedskärningar. Vi behöver nå ut och skapa opinion i samhället för att satsa på skolan. Då behöver vi lyfta faktiska skräckexempel utan att dra öronen till oss och blunda för verkligheten.

För där kan vi inte välja glädjen. Vi behöver se problemet i vitögat och våga stå upp för våra barns rätt till en adekvat utbildning.

Vi har världens bästa yrke, men vi går sönder av det. Det räcker nu! Hjälp oss ta kampen om varje unges rätt till en utbildning i världsklass. Sluta skära ned på skolan!

Alexander Skytte, lärare och initiativtagare av skolmarschen 12 oktober


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Jag är stolt över att jobba i svenska skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i den svenska skolan

Skola & utbildning

Barn & unga

Lärarbristen