Grattis regeringen, ni dödar en hel bransch

Tidigare lisebergare: Slag i ansiktet för oss som sett fram emot att gå till jobbet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-22

Det lämnar en riktigt dålig smak i munnen när exempelvis ett av Sveriges största köpvaruhus med en yta på 40 000 kvadratmeter kan ta in 3 500 personer, när man snart kan resa i Europa, men Liseberg med sina 170 000 kvadratmeter inte får släppa in mer än 50 personer, skriver  Joel Hjalmarsson, före detta Lisebergare.

DEBATT. Grattis Mikael Damberg och övriga beslutsfattare i den svenska regeringen. Ni har precis dödat en hel bransch och gjort flera tusen människor arbetslösa. Att inte hitta en lösning på hur nöjesparker skulle kunna undantas från den begränsning om 50 personer som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är vansinne, rent ut sagt.

Turismen runt om i Europa börjar komma igång, uteserveringar är fulla med glada semesterfirare och köpcentrum fylls med shoppingsugna människor. Det måste vara skönt att ha ett arbete där arbetsplatsen inte hamnat i kläm tack vare en gammal lag och en regerings ovilja.

Jag vill vara noga med att poängtera att jag har en oerhörd respekt för det arbete som görs, och har gjorts för att stoppa spridningen av covid-19 i samhället. Att restriktioner är ett nödvändigt verktyg för att åstadkomma detta råder det inget tvivel om. Men att en definition i ordningslagen reducerar ner frågan om vilka verksamheter som har möjlighet att öppna till att bero på en lagteknikalitet är helt uppåt väggarna.

Vad som nu har hänt är att regeringen i princip har ålagt nöjesparker med ett näringsförbud. En restriktion bör väl rimligtvis ta sikte på att stoppa smittspridning i hela samhället och inte bara inom vissa verksamheter om den ska vara proportionerlig.

I ordningslagen står det klart och tydligt att tivolinöjen samt festtåg är att anses som offentlig tillställning. Men är det verkligen rimligt, att som regeringen, göra skillnad på en nöjespark och en djurpark bara för att den ena räknas upp och den andra inte i en lag vars syfte inte är att stoppa smittspridning?

Det lämnar en riktigt dålig smak i munnen när exempelvis ett av Sveriges största köpvaruhus med en yta på 40 000 kvadratmeter kan ta in 3 500 personer, när det är fritt fram att besöka djurparker och när man snart kan resa inom Europa, men Liseberg med sina 170 000 kvadratmeter inte får släppa in mer än 50 personer. Är det verkligen proportionerligt, Mikael Damberg?

”Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka”, sa Damberg i morse. Jag hoppas att man i den bedömningen har vägt in alla de ungdomar som förlitar sig på dessa jobb och många gånger är beroende av denna inkomst vid exempelvis sidan av sina studier.

Det är ett slag i ansiktet för alla oss som har sett fram emot att snart kunna gå till jobbet igen. Men jag antar att jag får börja leta jobb på nytt. Kanske kan jag jobba i en djurpark eller i en butik, för där är ju risken för coronasmitta mindre än vad den är på en nöjespark, eller hur?


Joel Hjalmarsson, före detta Lisebergare.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.