M har inte råd med sin egen rättspolitik

Slutreplik från Vänsterpartiet om kriminalpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna har inte råd med sina egna kriminalpolitiska förslag, skriver debattören.
Foto: JONAS EKSTRÖMER
Moderaterna har inte råd med sina egna kriminalpolitiska förslag, skriver debattören.

SLUTREPLIK. Att bry sig om brottsoffren är att föra en politik som vill förhindra att brottsligheten ökar, det kan enbart ett feministisk och rättvist samhälle göra. Men i stället vill Moderaterna återgå till ett medeltida rättsväsende utan rättssäkerhet med ofinansierade och otroligt dyra förslag som kommer öka kriminaliteten och skapa fler livsstilskriminella.

Jag noterar att Moderaternas Tomas Tobé inte med ett enda ord bemöter vad partiets kriminalpolitiska förslag kommer att kosta. Vilket visar på att förslag om längre straff och att fler ska sitta på anstalt är förslag som Moderaterna inte kan finansiera.

Enligt uträkningen riksdagens utredningstjänst har gjort kommer summan landa på ungefär 945 miljoner kronor per år. Enorma summor som skulle kunna finansiera många poliser, lärare och undersköterskor. Summor som Moderaterna inte ens har lagt in i någon budget.

Ett straffvärde ska stå i relation till brottet som har begåtts och avgöras av domstol. Det är grundläggande juridisk kunskap som vilken politiker som helst borde ha. Men Tobé vill ändra på den svenska rättsordningen genom att låta brottsoffret avgöra straffets längd.

Det går inte att tolka Moderaternas argumentation på något annat sätt när Tobé skriver om brottsoffrets ”upprättelse” vilket inte alls hör hemma i juridiken där det är samhället som tar på sig att skipa rättvisa och inte lämnar det åt var och en.

Men upprättelse handlar inte om att bara ropa på hårdare och hårdare straff och det är inte att sätta brottsoffret i centrum. Det görs bäst genom att förmedla fler målsägandebiträde, mer stöd och tydlig och bra information genom hela rättskedjan. Att sätta kvinnan som blivit våldtagen, brottsoffret, i centrum, det är att se till att den stora majoritet av våldtäkter som utförs faktiskt utreds av polisen, att kvinnan blir trodd och att vi har ett samhälle som efter #metoo storsatsar mot mäns våld mot kvinnor. Det gör Vänsterpartiet. Moderaterna är tysta.

Men framförallt handlar det om att se till att antalet brott minskar ännu mer än vad det redan gör. Inte heller där har Moderaterna något att säga. Vänsterpartiet driver på för en politik som är bra för alla, inte bara samhällets topp. Så skapar man ett tryggare samhälle.


Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet


Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE