Låt vilda djur slippa helvetet i turistorterna

Debattörerna: Populära attraktionerna innebär ett livslångt lidande – det måste upphöra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-09

DEBATT. Delfiner i små bassänger får tänderna borttagna eller nedfilade. Apor utsätts för brutala träningsmetoder och sätts i kedjor. Elefanter bryts ner för att ridas på.

På paradisön Bali finns inte en enda turistattraktion där vilda djur har det drägligt. I stället lider 1 500 djur helvetets alla kval för att roa turister. Det måste få ett slut!

Vi är många som vill se vilda djur på semestern, särskilt exotiska djur. Att rida på en elefant, se en show med apor eller fotografera sig med en flygande hund kan verka otroligt lockande. Men detta är inte godtagbart, vare sig ur djurskyddssynpunkt eller för artbevarande.

Djuren tjuvjagas, mammorna dödas och deras ungar tränas med bestialiska metoder för att bli fogliga nog att styras av människor. Av fruktan för smärta gör vilda djur det som går emot deras natur, men som människor tjänar pengar på.

Bali är känd som en paradisö. Allt fler svenskar åker dit, tiotusentals varje år. Långa vita stränder, perfekt klimat, spännande djur och natur lockar. Men en granskning av öns attraktioner har visat att de vilda djurens välfärd är miserabel. På varje turistmål brukar vi hitta anläggningar där vilda djur behandlas drägligt, kanske till och med bra, men just på Bali finns inte en enda djurvänlig attraktion.

Ön är inte ensam om att bidra till grovt djurplågeri. Det är sorgligt nog mer regel än undantag att dessa attraktioner innebär ett livslångt lidande för djuren.

I Thailand finns runt 3 000 elefanter som plågas vid ridning och i turistshower. De är intelligenta, sociala och känsliga djur som tas från sina mammor när de är små och krossas mentalt. Elefantridning finns främst i Asien men har även börjat sprida sig till Afrika.

Problemet med skadliga selfies med vilda djur i Amazonas har fått mycket uppmärksamhet men pågår lika mycket på andra exotiska turistmål i hela världen, som exempelvis Bali.

Ofta utnyttjas djuren timme efter timme, dag efter dag och stressas till slut ihjäl. Då ersätts de med ett nytt djur som rövats från det vilda.

Lösningen för att stoppa detta finns på flera plan:

  • Vi arbetar aktivt med att få anläggningarnas ägare att förbättra situationen för djuren. Det finns även goda exempel på djurvänliga anläggningar, som vissa elefantattraktioner i Thailand, och de flesta safarier i Afrika.
  • Turister, betala inte för en ”rolig” bild.  Försvinner efterfrågan så försvinner företeelsen. Vilda djur är vilda i själen och mår dåligt, hur fint det än kan se ut. Du behöver väl inte den där selfien med en flygande hund eller gullig sengångare egentligen?
  • Välj en researrangör som inte marknadsför dessa attraktioner.
  • Ge inte anläggningar med djurplågeri positiva recensioner på sajter som TripAdvisor.
  • Tala om för attraktionen och din researrangör att djurplågeri är oacceptabelt. 
  • Framför allt kan turister låta bli att besöka attraktioner där djur plågas. Det är enkelt – om du kan krama det, rida på det eller fotograferas med det är det djurplågeri.

Låt inte ditt paradis vara ett helvete för djuren.


Julia Engqvist, kampanjansvarig World Animal Protection Sverige
Tom Svensson, bevarandefotograf


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln