Sälja Telia hotar vår säkerhet – det vet M

Slutreplik från S om privatisering av Telia

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Trots alla varningar vill M fortsätta förbereda en utförsäljning, skriver Niklas Karlsson och Helene Hellmark Knutsson.
Foto: TT
Trots alla varningar vill M fortsätta förbereda en utförsäljning, skriver Niklas Karlsson och Helene Hellmark Knutsson.

SLUTREPLIK. Moderaterna hävdar att deras iver att privatisera Telia inte riskerar att få konsekvenser för rikets säkerhet. Tyvärr är det bara tomma ord. Vi socialdemokrater motsätter oss utförsäljningen.

I vår debattartikel redogjorde vi för den säkra och krypterade kommunikation mellan myndigheter som Telia levererar. Med en särskild infrastruktur, skild från öppna internet, påverkas den inte av vanliga störningar och cyberattacker.

Också Försvarsmakten upphandlar sekretessbelagda tjänster från Telia, vilket gör saken än mer känslig. Försvarsutskottet konstaterade förrförra veckan att det i dag saknas verktyg för att förebygga och förhindra att väsentliga totalförsvarsintressen exponeras för risker när så pass viktig infrastruktur säljs ut.

Allt detta vet Moderaterna.

Bohlin och Ask påstår i sin replik att vi kan sälja de rent kommersiella delarna av Telia men behålla den samhällskritiska infrastrukturen. Det stämmer inte. Telias olika system är så starkt integrerade att det inte är möjligt att stycka upp Telias verksamhet på det sättet.

Därtill påstår M att Försvarsmaktens kritik är från 2008. Det stämmer inte heller. Den 11 mars i år skrev Försvarsmakten i ett yttrande att utförsäljning av Telia skulle kunna få ”allvarliga konsekvenser för verksamheter som är betydande för Sveriges säkerhet”.

Trots alla varningar vill M fortsätta förbereda en utförsäljning. Vi socialdemokrater håller med om att Telia inte bör äga TV4. Vi tycker dock att det är viktigare att hindra att väsentliga totalförsvarsintressen exponeras.

Den uppfattningen torde vara självklar om man inte, likt Moderaterna, sätter privatiseringsideologi framför Sveriges säkerhet.


Niklas Karlsson, vice ordförande för riksdagens försvarsutskott (S)
Helene Hellmark Knutsson, vice ordförande för riksdagens näringsutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE