Miljön står lågt i kurs hos Allianspartierna

MP: Kortsiktiga skattesänkningar verkar viktigare än framtiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-08

Tillsammans lämnade de borgerliga partierna efter sig en klimatskuld på över fyra miljoner ton koldioxid till 2020, och denna brist på politiskt ansvarstagande är skälet till att vi i dag har alldeles för höga utsläpp, skriver debattörerna.

DEBATT. Om mindre än ett år är det val och vi har så mycket att göra. Vår generations ödesfråga är klimatförändringarna.

Hur vi klarar att bygga våra samhällen hållbara och undvika en fullskalig klimatkatastrof är den måttstock våra barn kommer mäta oss utifrån. Ingen fråga oroar svenskarna mer än klimatet.

Tyvärr konstaterar vi att det är en oro som inte tycks delas av Ulf Kristersson, Annie Lööf och de andra borgerliga partiledarna. I vart fall inte av deras budgetförslag att döma. Trots att de ger olika besked i många frågor finns det en sak de verkar rörande överens om: Miljön ska prioriteras ner.

I sina förslag skär de bort i genomsnitt nästan var tredje krona i miljö- och klimatbudgeten. Det är att ta från framtiden för att finansiera snabba skattesänkningar i dag.

Miljöpartiets tre år i regering har inneburit att år av underinvesteringar bytts mot historiskt stora investeringar i ett nytt hållbart samhälle. Flygskatt, bonus-malus-system för personbilar, bränslebyte på våra bensinmackar och en premie för elcyklar och andra elfordon är några av förslagen bara i den senaste budgeten.

Det handlar om att ta vår del av ansvaret för de frågor som på lång sikt avgör vår civilisations framtid. Men det handlar också om vilken roll vi vill att Sverige ska ta.

När världen oroas av Trump, tar vi ledarskap för klimatet. Målet är satt: vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland, med 100 procent förnybar energi, rena hav med mer fisk och mindre plast, höghastighetståg, ekologiskt jordbruk och barnvänliga städer med ren luft och säkra cykelvägar.

Vi ska ta hand om varandra och planeten. Det är livskvalitet. Det är det Sverige vi vill se.

För att Sverige ska fortsätta i den riktningen behövs politiker som prioriterar klimatomställningen högst och som inte sticker huvudet i sanden inför vår tids stora ödesfråga. Den rekordbudget på miljöområdet som vi nu lagt fram gör de politiska skiljelinjerna väldigt tydliga.

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill skära bort hela regeringens satsning Klimatklivet, som gjort att tusentals laddstolpar för elbilar kunnat sättas upp runt om i landet, och som minskar klimatutsläppen med 20 miljoner ton under sin livslängd.

Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna säger nej till att bygga nya moderna höghastighetståg mellan våra städer, och Moderaterna vill istället göra det dyrare att pendla med tåg i rusningstid.

De vill också göra det billigare att släppa ut växthusgaser genom att sänka koldioxidskatten. Det är brun skatteväxling.

Centerpartiet, tillsammans med de andra, vill ta bort den flygskatt som regeringen nu inför och därmed sänka priset på inrikesflyg trots att flygets utsläpp ökat kraftigt och trots att flyget i dag är helt befriat från klimatskatt. Centern vill också skära ner rejält på skyddet av våra skogar, så att mer värdefull skog kan huggas ner.

Tillsammans lämnade de borgerliga partierna efter sig en klimatskuld på över fyra miljoner ton koldioxid till 2020, och denna brist på politiskt ansvarstagande är skälet till att vi i dag har alldeles för höga utsläpp.

Den budget vi nu lägger fram i regering innebär att vi mer än fördubblat resurserna till miljö- och klimatområdet sedan vi tillträdde. Investeringarna i klimatet ökar över hela landet, allt fler laddstolpar sätts upp och husägare monterar solceller på sina tak.

Samtidigt beskattar vi det som förstör miljön. Tillsammans är vi på god väg att stänga det utsläppsgap som den borgerliga regeringen lämnade efter sig. Den vägen ska vi fortsätta ta. Det är värt att fajtas för.

Isabella Lövin, språkrör och klimatminister (MP)
Gustav Fridolin, språkrör och utbildningsminister (MP)
Per Bolund, biträdande finansminister (MP)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.