M:s politik göder de kriminella företagen

S och tre fackförbund: Det är ett hån mot svenska arbetare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-08

Valet i höst står mellan fortsatt kamp mot arbetslivskriminaliteten eller återinförandet av antifackliga gräddfiler för utländska företag på svensk mark, skriver Johan Danielsson och tre fackordföranden.

DEBATT. I riksdagen har Moderaterna fyra år i rad föreslagit ett särskilt undantag för utländska företag från svenska kollektivavtal.

Det är ett hån mot svenska arbetare, mot svenska företagare och ett tecken på att Moderaterna inte tar seriöst på det växande fusket och brottsligheten i arbetslivet.

Det växande fusket och brottsligheten på svensk arbetsmarknaden, så kallad arbetslivskriminalitet, göder den organiserade brottsligheten. Det handlar om människor som utnyttjas och far illa och seriösa företagare som konkurreras ut.

Fack och arbetsgivare varnar för att hela branscher kan gå förlorade till fuskare om inget görs.

Riksdagsprotokollen vittnar samtidigt om ett bristande engagemang från de högerkonservativa. Till exempel har Moderaterna fyra år i rad motionerat i riksdagen om att återinföra en särskild antifacklig gräddfil för utländska företag, det som tidigare kallades Lex Laval.

Genom att återinföra Lex Laval skulle staten begränsa svenska fackförbunds möjlighet att med strejk kräva svenska löner och villkor genom kollektivavtal för utländska företag. 

Det vore ett hårt slag mot den svenska modellen och ett steg tillbaka i kampen mot arbetslivskriminalitet.

Svenska kollektivavtal spelar nämligen en viktig roll i kampen mot arbetslivskriminaliteten: De ger facken möjlighet att följa upp och stämma de företagare som fuskar med löner.

I flera kollektivavtal ges också ökad möjlighet att komma in på arbetsplatser och prata med arbetstagare, till exempel för regionala skyddsombud i Byggnads kollektivavtal.

Tyvärr är det inte den enda frågan där Moderaterna agerar på ett sätt som försvårar för kampen mot arbetslivskriminaliteten.

Det var Moderaterna som 2008 införde västvärldens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring. En förändring som gött den organiserade brottsligheten, dumpat löner och villkor på svensk arbetsmarknad och bidragit till grovt utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Det var också med Moderaterna i spetsen som riksdagen röstade ned förslaget om att regionala skyddsombud skulle ges tillträdesrätt till fler arbetsplatser.

Trovärdigheten i de högerkonservativas engagemang mot fusk och brott i arbetslivet rasar som ett fuskbygge så fort det handlar om att stärka skyddsombud, kollektivavtal eller fackliga rättigheter.

Deras politik är inte bara arbetarfientlig utan också direkt skadligt för alla de svenska företag som anställer i Sverige till schysta villkor.

För det är just svenska företag som sköter sig, betalar svenska löner och har schysta villkor som riskeras att konkurreras ut när utländska företag i Sverige tillåts dumpa löner och villkor.

Genom reformer som gör det svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad fokuserar den socialdemokratiska regeringen i stället på att motarbeta de affärsmodeller som driver på arbetslivskriminaliteten.

Bevis går att finna i förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring, nya krav på utländska transportföretag och att regeringen nyligen beslutade att inrätta särskilda regionala center mot arbetslivskriminalitet.

Sverige behöver en politik som tar arbetslivskriminaliteten på allvar och gör det som krävs. Alltid med att svenska arbetare och svenska företags bästa för ögonen.

Valet i höst står mellan fortsatt kamp mot arbetslivskriminaliteten eller återinförandet av antifackliga gräddfiler för utländska företag på svensk mark.


Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister (S)
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Mikael Johansson, förbundsordförande Målarna
Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.