Vinstjakt ska inte vara vårdens huvudsyfte

Slutreplik från Vänsterpartiet i debatten om privata vårdcentraler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-04

Vi kritiserar inte privata vårdbolag för att det är kul eller för att de är privata, utanför att rådande system ger ojämlik sjukvård, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Vårdföretagarna skriver i sin replik att vi är fixerade vid driftsform och att vi ifrågasätter privatdriven sjukvård. Det stämmer inte – det är vinstjakten vi ifrågasätter.

När vinst tillåts vara ett konkurrerande incitament blir det inte de sjukas behov som styr. Det är detta som syns så tydligt i Stockholms län. Vårdbehoven är störst i områden med höga ohälsotal.

Men det är inte där vårdcentralerna har etablerat sig. Aktiebolagslagen, inte hälso- och sjukvårdslagen, har blivit ledstjärna.

Därför skorrar det när Vårdföretagarna hävdar att Stockholm tack vare vårdvalet fått ”god spridning” på vårdcentraler. Innan vårdvalsreformen hade Botkyrka och Östermalm, med ungefär samma befolkningsantal, sex vårdcentraler vardera.

I dag ligger det 13 stycken på Östermalm, medan de boende i Botkyrka fortfarande får samsas om sex. Det är svårt att se det på något annat sätt än att de rika och friska gynnas på bekostnad av de mer utsatta och sjuka.

I Västra Götaland har vårdcentralen Angered Care fuskat systematiskt. SVT Väst avslöjade att man bokade in omotiverade återbesök för ”åkommor” som trötthet och huvudvärk. Varje besök kostade Västra Götalandsregionen och skattebetalarna tusenlappar. Så kan det gå när vinsten blir huvudsyftet.

Vi är sjukvårdspolitiker just för att vi vill förbättra vården. Vi kritiserar inte privata vårdbolag för att det är kul eller för att de är privata, utanför att rådande system ger ojämlik sjukvård.

Vänsterpartiet tror på och arbetar för en skattefinansierad sjukvård för alla. De som har störst behov av vård ska komma först i kön och vi måste prioritera dem när det gäller vårdgaranti och väntetider. Därför måste vi begränsa det inflytande som näringslivet, försäkringsbolagen och vårdbolagen – och dess lobbyister – har på hälso- och sjukvården.


Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson (V)
Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholms län (V)

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.