Jag är inte nöjd förrän idrotten är jämställd

Amanda Lind: Vi kan inte slå av på takten och slå oss för bröstet bara för att det går framåt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-07

Som idrottsminister i en feministisk regering vill jag kämpa för att alla oavsett kön, ska ha samma förutsättningar att idrotta. Både på bredd- och elitnivå, skriver Amanda Lind (MP).

DEBATT. Vilken magisk mästerskapssommar vi har haft! Efter ett starkt slutspel och en fenomenal bronsmatch visar Sverige att vi fortsätter att vara ett fotbollsland att räkna med. Framgångarna i Frankrike är mer än bara magiska ögonblick. Vi firar inte bara en välförtjänt medalj utan något för en hel generation unga fotbollsspelare att se upp till och drömma om.

Det svenska idrottsundret är en berättelse om breddidrott. Om Sverige ska konkurrera internationellt måste alla känna sig välkomna. Och när vi lyckas ger det energi till en hel folkrörelse, med barn och ledare som inspireras till nya bragder.

Som idrottsminister i en feministisk regering vill jag kämpa för att alla oavsett kön, ska ha samma förutsättningar att idrotta. Både på bredd- och elitnivå. Det kan handla om tillgång till anläggningar och träningstider men också om tillgång till förebilder.

Därför ska vi säkerställa ett jämställt stöd till båda landslagen och den generation spelare som just nu är ute på bakgårdar och imiterar Asllanis passningar, Blackstenius mål och Lindahls räddningar.

Vi behöver drömmarna och förebilderna mer än någonsin. Aktiviteten bland barn och unga minskar och tjejer idrottar fortfarande betydligt mindre än killar. Ojämställd tillgång till idrott är en av idrottsrörelsens största utmaningar. Alla delar av det offentliga som stöttar idrotten på något sätt har ett ansvar att göra något åt det.

I Sverige är det Riksidrottsförbundet (RF) som fördelar de statliga pengarna till idrotten. Jag har en bra dialog med RF och är positiv till de förändringar de tidigare i år beslutade att göra för att fördela pengarna mer jämlikt och jämställt. Styrningen har tidigare varit för vag. Nu blir den skarpare och jag ser fram emot att följa upp arbetet med att se till att statens stöd till idrotten gynnar springande, tävlande och lekande barn lika mycket oavsett kön.

En annan viktig fråga i idrotten är sponsring. Statligt ägda Svenska spel sponsrar Svenska Fotbollförbundet med 40 miljoner om året. Numera fördelas pengarna lika mellan könen på bredd, ungdoms- och förbundsnivå. Nyligen tecknade Svenska spel ett nytt avtal med Damallsvenskan som är 60 procent större än det tidigare. Fler bör följa exemplet och sponsra jämställt.

Regeringen har varit tydlig med att man förväntar sig att alla statliga bolag aktivt ska arbeta med jämställdhet, inklusive sponsring, och fortsätter att följa arbetet noga för att säkra jämställd sponsring av idrotten.

Jag har inte träffat en enda representant för idrotten som inte tagit upp sina framgångar kring jämställdhet. Vi ser allt fler förbund som når målet om jämställd fördelning av ledare och allt fler positiva exempel på satsningar på damsidan som ger både sportsliga och kommersiella framgångar.

Men det finns områden där man aldrig kan nöja sig med att gå framåt innan man kommit hela vägen fram. Jämställdhet är ett sådant. Vi kan inte säga att det går bra bara för att flickorna och damerna fått det bättre än tidigare, om pojkarna och männen i samma klubb får helt andra möjligheter.

På samma sätt som landslaget under VM har utmanat sig själva och omvärldens förväntningar måste vi göra detsamma. Vi kan inte slå av på takten och slå oss för bröstet bara för att det går framåt.

Jag kommer att följa RF:s arbete noga och säga ifrån om det går långsamt. Och jag kommer använda de verktyg jag har för att drömmen om jämställd idrott ska bli verklighet. Det vill jag ska bli mitt arv som idrottsminister.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här