Högern svälter vården – sen privatiseras den

Vänsterpartiet: Det är en systematisk strategi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-08

Högern sätter sjukhusen på svältbudgetar som hotar patientsäkerheten, och kräver att över en miljard ska skäras. Samtidigt plockar privata vårdföretag varje år ut över två miljarder i ren vinst. Det här är ingen slump, utan en systematisk strategi, skriver sju vänsterpartister.

DEBATT. Vi som bor i Stockholm har sedan i februari levt i skuggan av covid-19. Vår region var epicentrum för smittan i Sverige, med mängder av smittade, sjuka och döda.

Det som gjorde läget långt värre var att vi lever i en region som redan innan pandemin slog till hade en sjukvård som gick på knäna. Vi har lägst antal vårdplatser per capita. Samma gäller för antalet intensivvårdsplatser. Väntetiderna på akutmottagningarna är längst i landet, och fyra av våra sjukhus har fått sina akutmottagningar bedömda som icke patientsäkra under denna mandatperiod.

Innan pandemin ens börjat kollapsade Akutmottagningen på Södersjukhuset.

Trots det extrema läget och de dåliga förutsättningarna lyckades hälso- och sjukvården på bara några veckor mer än fördubbla antalet intensivvårdsplatser och kraftigt öka antalet vårdplatser. Det innebar förstås att den redan hårt ansträngda personalen fick göra heroiska insatser för att klara att ta hand om alla de svårt sjuka.

Vi som inte själva arbetar i vården kunde från våra tv-soffor följa hur läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kämpade för att rädda våra medmänniskors liv. Ett drama varje dag, och tacksamheten vi alla kände var enorm.

Samtliga partier lyfte också i debatt på debatt fram personalens insatser och benämnde dem hjältar.

Nu har vi tagit oss ur den värsta krisen. Antalet smittade liksom antalet inlagda både inom intensivvården och på de vanliga vårdplatserna sjunker. Dödstalen har vissa dagar varit nere på noll. Inte minst har vården har utvecklat arbetet, så att de som blir sjuka nu har mycket större chanser att överleva. Det lärande som sker inom vården räddar liv, varje dag.

Men vad har vi lärt oss – som samhälle? Att det är den offentliga vården har räddat liv. Att det är de som jobbar i vården som kollektivt fått bära ansvaret för den bristande beredskapen i en extremt pressad situation. Att vi alla oerhört beroende av att ha en hälso- och sjukvård som fungerar och som är jämlik och rättvis. En vård som räddar varje liv som går, helt oavsett vem du är.

Så tänker nog de flesta – inte bara vi vänsterpartister.

Men Stockholmsregionens styrande politiker – moderater, centerpartister, liberaler, kristdemokrater och miljöpartister –håller in med. I stället har man bestämt sig för att ge de vårdanställda en ny käftsmäll.

Det varsel som låg på Nya Karolinska sjukhuset innan covid-19 slog till ska genomföras. Man skära ytterligare i offentliga hälso- och sjukvården. Den sjukvård som gick på knäna redan innan pandemin ska bli än mer ”slimmad”. Den personal som genom sina heroiska insatser sett till att vårt samhälle inte helt kollapsade ska däremot nöja sig med applåder och glada tillrop som tack.

Det här är en del av en systematisk politik från styret i Stockholmregionen, där privatiseringar ständigt går före robust och jämlik vård.

Högern sätter sjukhusen på svältbudgetar som hotar patientsäkerheten, och kräver att över en miljard ska skäras. Samtidigt plockar privata vårdföretag varje år ut över två miljarder i ren vinst, enligt Vänsterpartiets undersökning. Försäkringsbolag säljer privata sjukvårdsförsäkringar som låter den som betalar gå före i kön.

Högern och Miljöpartiet eftersätter alltså systematiskt den offentligt ägda vården medan de gör allt de kan för att de privata aktörernas andel och vinster ska växa.

Det här är ingen slump, utan en systematisk strategi: att svälta ut den offentliga vården för att sedan kunna tvinga fram privatiseringar. Vem det går ut över vet vi redan: patienterna och personalen  i Stockholmsregionen.

Vi vänsterpartister kommer inte att finna oss i detta. För oss är det självklart att det som behövs är mer resurser till den offentliga vården och satsningar på personalen.

I stället för ytterligare privatiseringar och utarmning av våra sjukhus kräver vi därför:

  • Fler vårdplatser och intensivvårdsplatser. Covid-19 visar att vi behöver beredskap.
  • Satsa på robusta vårdcentraler med områdesansvar.
  • Bort med privata vinster inom hälso- och sjukvården. Våra skattepengar ska gå till vår vård, inte ner i fickorna på riskkapitalister.
  • Satsningar på personalens villkor. God bemanning och drägliga arbetsförhållanden är grunden till en bra vård.
  • Ingen gräddfil i vården. Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar ska aldrig få gå före.

Detta krävs om vår sjukvård ska fungera väl under normala förhållanden, och dessutom stå redo att klara av extrema situationer som covid-19. Det är det minsta vi kan begära.


Riksdagsledamöter för Stockholmsregionen (V):
Karin Rågsjö
Nooshi Dadgostar
Ali Esbati
Jens Holm
Lorena Delgado Varas
Ida Gabrielsson
Jonas Lindberg, vårdpolitisk talesperson i Stockholmsregionen (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.