L, svik inte alla med funktionsnedsättning

Funktionella liberaler: Vårt parti ska inte ge SD en millimeter mer inflytande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-26

Skulle partirådet gå på partiledningens linje så urholkas Liberalernas trovärdighet i vår kamp för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det vore förödande för oss i Sverige som lever med funktionsnedsättning – och för vårt parti, skriver sju representanter för Funktionella liberaler.

DEBATT. Funktionella Liberaler är Liberalernas vakthund för att partiet ska driva frågor som rör personer med funktionsnedsättning.

Partiet har en lång historia av att ställa sig på de bortglömdas sida. De vars röst är svag. De vars frihet ofta begränsas av illa genomtänkta politiska beslut, fördomar och okunskap.

Vi lever själva med funktionsnedsättning eller har en nära anhörig som gör det.

Vi ser inte några förutsättningar att fortsätta förbättra livssituationen för personer med funktionsnedsättning om Liberalerna väljer att gå på partiledningens linje om hur vi ska förhålla oss Sverigedemokraterna.

Helt enkelt eftersom SD inte, anser vi, insett det fundamentala i alla människors lika värde. SD ställer grupper mot varandra och ledande företrädare för partiet står i riksdagens talarstol och uttrycker sig nedsättande om personer med funktionsnedsättning.

Skulle partirådet gå på partiledningens linje så urholkas Liberalernas trovärdighet i vår kamp för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det vore förödande. För oss i Sverige som lever med funktionsnedsättning. För vårt parti.

Dessutom skulle den höga trovärdighet vi har inom funktionsrättsrörelsen skadas på ett sätt som partiet idag har svårt att inse. Skulle vi på det sätt som partiledningen vill förhålla oss till Sverigedemokraterna – då förlorar med största sannolikhet vår unika kontakt med svensk funktionsrättsrörelse.

Är då allt bra som det är? Sannerligen inte. Socialdemokraternas mantra om det starka samhället lämnar en bitter eftersmak. Liberalerna har under denna mandatperiod kämpat hårt för att påbörja reparationen av LSS och den personliga assistansen.

Det är en tuff kamp. Mycket tuff. Men ingen ska inbilla oss att det blir lättare att försvara dessa värden i sällskap med Sverigedemokraterna.

Det kan låta så nu. Men vi litar inte på dem. SD har inte det rättighetsperspektiv som krävs för att förstå vad personlig assistans och LSS är. Att reformen vilar på FN-konventioner om mänskliga fri- och rättigheter. Därför kommer vi som liberaler aldrig komma överens med detta parti i en för oss så viktig fråga.

Vi vet att väljarna avgör styrkeförhållandena i riksdagen. Men vi ska inte bidra att till att Sverigedemokraterna får en millimeter mer inflytande än det.

Oscar Sjöstedt heter SD:s ekonomisk-politiska talesperson. Det var han som med sitt uttalande i riksdagen sa att Sverige borde föra en migrationspolitik som attraherar människor med högt intellekt i stället för lågt. Paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige säger att detta tydliggör synsättet när det kommer till personer med funktionsnedsättning. Självklart är det så.

SD låtsas inte förstå kritiken. Vi förstår den.

Liberalerna ska inte ha något som helst med ett sådant parti att göra. I alla fall inte om vi menar allvar med principen om alla människors lika värde.


Jan Myhrman, Linköping, ordförande Funktionella liberaler (L)
Jan Westerlund, Sollentuna, vice ordförande Funktionella liberaler (L)
Elisabeth Wessel, Vänersborg, ledamot Funktionella liberaler (L)
William Hedendahl, ledamot Luf Malmö, ledamot Funktionella liberaler (L)
Anders Karlsson Örebro, ledamot Funktionella liberaler (L)
Charlotte Söderlund, Bromölla, ledamot Funktionella liberaler (L)
Charlotte Hedendahl, Malmö, ambassadör Funktionella Liberaler (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.