Stärka barns rätt kan inte vänta, ministern

Slutreplik från M, C, KD och L om barn som riskerar fara illa

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det här är inte en fråga som kan vänta. Varje år omhändertas hundratals små barn som far illa eller riskerar att fara illa hos sina biologiska föräldrar, skriver debattörerna.
Foto: GETTY
Det här är inte en fråga som kan vänta. Varje år omhändertas hundratals små barn som far illa eller riskerar att fara illa hos sina biologiska föräldrar, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Lena Hallengren (S) skriver i sin replik att man inte ska tumma på kvaliteten i sitt arbete. Det håller vi helt och hållet med om. Just därför väljer vi att arbeta in Lagrådets synpunkter och tillsammans gå fram med ett förbättrat förslag för att stärka barns rätt.

Det här är inte en fråga som kan vänta. Varje år omhändertas hundratals små barn som far illa eller riskerar att fara illa hos sina biologiska föräldrar. Den tragedi som tidigare i år drabbade den treåriga Esmeralda – även kallad ”Lilla hjärtat” – får inte upprepas.

Tyvärr verkar regeringen och Lena Hallengren ha prioriterat andra frågor under sin tid i Rosenbad. De förslag som vi nu går vidare med för att stärka barns rätt är färdigutredda och togs fram för hela sex år sedan, men har fått samla damm i regeringens skrivbordslåda. Det är hög tid att göra verklighet av dem.

Därför var det glädjande att en majoritet slöt upp bakom initiativet till Lex Lilla hjärtat i riksdagens socialutskott.

Vi välkomnar att nu också Socialdemokraterna har anslutit sig till inriktningen att barnets bästa ska väga tyngre. Så var det inte från början.

Det här är frågor som berör oss alla djupt. Bäst vore förstås om arbetet för att stärka barns rätt kan gå framåt i bred politisk enighet.

Men att prata räcker inte. Det krävs konkret förändring. Vi behöver självklart fortsätta förbättra lagstiftningen och hela socialtjänstens verktygslåda för att stödja barn, föräldrar och familjehem även framöver. Just nu handlar det om att så snabbt som möjligt göra det vi kan för att förhindra att barn riskerar att fara illa på grund av brister i den befintliga lagen. 

Vi är oroliga att Lena Hallengren i detta läge fokuserar mer på de olika uppdrag och processer hon beskriver än att snabbt få en ny och bättre lagstiftning på plats.

Tack vare Lagrådets synpunkter finns nu möjlighet att utforma bättre lagstiftning för att stärka barns rätt. Därför kommer vi att gemensamt gå vidare med de nya förslagen. Vi hoppas att även Socialdemokraterna och Lena Hallengren kommer stötta detta.


Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)
Martina Johansson, ansvarig för familjerättsfrågor (C)
Pia Steensland, familjepolitisk talesperson (KD)
Juno Blom, partisekreterare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE