Mer av EU:s sämsta jobbpolitik löser inget

Replik från Moderaterna om kampen mot arbetslösheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-11

Sveriges arbetslöshet har utvecklats sämst i EU sedan Löfven tillträdde. En borgerlig regering kommer att byta ut bidragslinjen mot arbetslinjen. Replik från Elisabeth Svantesson och Mats Green.

REPLIK. Det stämmer som Löfven och Rådström Baastad skriver att Socialdemokraterna ändrat riktningen för jobbpolitiken. Dessvärre åt fel håll. I stället för att Sverige i år skulle ha lägst arbetslöshet i EU, som regeringen lovade, har vi femte högst. Det beror inte på corona, det är inte bara Sverige som drabbats av pandemin.

Nej det beror på att Socialdemokraterna steg för steg har monterat ner arbetslinjen – så till den grad att varannan invandrad person nu inte är självförsörjande utan lever på bidrag.

Därför är det inte så konstigt att Socialdemokraterna är stukade. Man talar inte längre om lägst arbetslöshet i EU. Löfven och Baastad skriver i stället att ”arbetslösheten ska ner när ekonomin återstartar”.

Det är inte ett särskilt djärvt mål med tanke på att hela branscher i princip haft näringsförbud det senaste året.

Till vilken nivå är det man tänker sig att arbetslösheten ska? Till den nivå som var innan coronakrisen, när arbetslösheten också var femte högst i EU, trots flera år av brinnande högkonjunktur?

Nej, det är inte mer av EU:s sämsta jobbpolitik som kommer att vända utvecklingen.

Det som krävs nu är ett nytt ledarskap. Moderaterna har under våren presenterat politik som kan halvera långtidsarbetslösheten på tre år. Det handlar om att stärka drivkrafterna till arbete – genom bidragstak och en särskild jobbpremie för långtidsarbetslösa.

Och att den som invandrat gradvis ska kvalificera sig till välfärden genom att jobba.

Vi vill också sänka kostnaderna för företag som anställer långtidsarbetslösa genom 30 000 fler nystartsjobb.

Sveriges arbetslöshet har utvecklats sämst i EU sedan Löfven tillträdde. 

Och om man kan få lika mycket pengar för att vara hemma som för att jobba, vilket är fallet för många i dag, så är det kanske inte så konstigt. Då blir signalen att man inte förväntas jobba och försörja sig själv.

Det är möjligt, till och med troligt, att det är ett sådant samhälle som Socialdemokraterna vill ha, men det är rakt emot det Sverige som Moderaterna vill bygga. En borgerlig regering kommer att byta ut bidragslinjen mot arbetslinjen.


Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
Mats Green, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.