Debatt

Barnen försvinner – men vem bryr sig?

Debattören: Vi behöver en särskild myndighet för ensamkommande i riskzonen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

1 829 barn avvikit från asylboenden men inget görs för att återfinna dem, skriver Jorge Londoño, Rädda Barnens ungdomsförbund.

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Vanligtvis när ett barn försvinner i Sverige brukar samhället sättas i larmberedskap. Polismyndigheten är ansvarig för att hitta barnet men oftast samarbetar de med socialtjänst, det civila samhället och lokalsamhälle. Skallgång arrangeras och samhället tillsätter resurser för att återfinna barnet.

Detta händer tyvärr inte när ensamkommande barn avviker från sina asylboenden eller familjehem och försvinner.

Enligt en nationell kartläggning som har gjorts av Länsstyrelsen Stockholm på uppdrag av regeringen, har 1 829 barn avvikit från asylboenden. Det handlar om fyra procent av gruppen ensamkommande barn. Överrepresenterade är pojkar, oftast från Afghanistan.

Den nationella kartläggningen visar alarmerande siffror om de avvikna barnen – många av dessa barn utsätts för människohandel, människohandelsliknande brott och faller själva ibland i kriminalitet för att försörja sitt uppehälle. En utbredd psykisk ohälsa bland dessa barn är en bidragande faktor för risken att avvika.

Den svenska regeringen har haft som avsikt att barnkonventionen ska bli svensk lag. Ändå för denna socialdemokratiskt gröna regering en politik som i många fall tvingar barn att avvika från sitt asylboende och myndigheter. Barnkonventionen hamnar i kollisionskurs med den tillfälliga begränsningslagen som hindrar barn från att återförenas med sin familj.

I dag finns det inte ens någon myndighet som äger ett helhetsansvar för dessa barn. Det finns inte heller några familjer som kan kalla in samhällskrafter för att hjälpa till i sökandet efter barnen eller driva letandet själva.

Men däremot finns vi som vill se ett annat Sverige. Vi medborgare som inte längre står ut med en barnfientlig migrationspolitik som försätter barn och ungdomar i papperslöshet.

Barn ska kunna ha rätt till grundläggande samhällsbärande funktioner utan rädsla för utvisning. Vi vill att en särskild myndighet ska få ansvaret för att förbättra förutsättningarna för de barn som riskerar att försvinna eller för att återfinnas. Rädda Barnens Ungdomsförbund kräver att den svenska staten följer de internationella konventioner vi åtagit som skyddar barns rättigheter.

Om regeringen menar allvar med att göra barnkonventionen till lag så måste regeringen vara beredd att respektera alla barns rättigheter – oavsett om de är födda i Sverige eller i Afghanistan.


Jorge Londoño, förbundsordförande Rädda Barnens ungdomsförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Barnkonventionen

Migrationspolitik