Stoppa plågeriet – sätt kameror i slakterierna

Debattören: Det här kan ministern göra efter 200 sekunders avslöjande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-10

Näringsminister Ibrahim Baylan var upprörd efter Aftonbladets avslöjande om djurplågeriet inom kycklingbranschen. Men det räcker inte. Här kommer en lista över saker som Baylan faktiskt kan göra redan i dag, skriver Roger Pettersson, World Animal Protection Sverige.

DEBATT. I Aftonbladet i tisdags uttalade sig näringsminister Ibrahim Baylan om det pågående djurplågeriet inom kycklingbranschen.

Han kunde naturligtvis inte uttala sig om de aktuella transporterna till Kronfågel, där Aftonbladet 200 sekunder avslöjat hur kycklingar plågas. Det får han nämligen inte göra som minister.

Men han gick längre än vad ministrar vanligtvis gör när han sade att han ”kände sig upprörd och känner att för guds skull, borde vi inte vid det här laget ha kommit längre”.

Jag är övertygad om att en övervägande majoritet av Sveriges befolkning delar Baylans upprördhet och slutsats. Och det är mycket bra att han tänker genomföra Djurskyddslagsutredningens förslag om strängare straff för de värsta djurplågarna.

Men det räcker inte. Här kommer en lista över andra saker som Baylan bör göra och som han faktiskt kan göra redan i dag. Listan ska ses som ett förslag.

  1. Lägg tillbaka djurskyddspolitiken på den nivå som faktiskt Socialdemokraterna var med och införde en gång i tiden.
    Sedan ett antal år tillbaka är ambitionsnivån ett bibehållet djurskydd. Nivån bör höjas till ett förbättrat djurskydd.
  2. Stärk djurskyddskontrollerna. Det är uppenbart att Sverige inte har de resurser som krävs för att genomföra de kontroller som behövs. Detta är något som Uppdrag Granskning visat i praktiken när de gjort sina granskningar av svensk djurhållning.  Se även till att kontrollmyndigheterna agerar snabbare och hårdare.
  3. Snabbutred förslaget om kameraövervakning på slakterierna. Det har ett starkt stöd i riksdagen.
  4. Tydliggör för samtliga myndigheter i Sverige att ambitioner om produktionsökningar inte får ske på djurens bekostnad. Detta har tidigare ministrar uttalat, men tyvärr finns det exempel på när myndigheterna släpper igenom dåligt underbyggda förslag i syfte att stärka produktionen och där djurvälfärdsforskarna kan visa att det samtidigt innebär att djuren får betala med sin välfärd.
  5. Stärk den lokala produktionen och den lokala handeln. Under pandemin har allt fler människor valt att inte bara handla lokalt utan dessutom av lokala producenter som har hög djurvälfärd för sina djur. Det kan exempelvis handla om kött från utegrisar. Detta vore också ett viktigt bidrag i klimatarbetet.
  6. Satsa på växtbaserade livsmedel. Sverige har stora möjligheter att bli världsledande för växtbaserade livsmedel. Framtiden kommer att kräva en övergång mot mer växtbaserat. EU-kommissionen har för övrigt särskilt pekat ut för Sverige att man bör se till att minska köttkonsumtionen och öka den växtbaserade konsumtionen. Även detta skulle vara ett viktigt bidrag i klimatarbetet.

Naturligtvis är inte Baylan och regeringen de enda som bör agera nu. Handeln har ett stort ansvar.

I Norge har en av de största livsmedelskedjorna plockat bort Kronfågels produkter från hyllorna

Som konsument har man alltid valet att välja växtbaserat när man ser att djur plågas i livsmedelsindustrin. Kött från kycklingar som plågas är lätt att välja bort i dag.

World Animal Protection arbetar för en livsmedelsindustri där djur får leva bra liv. Minskad köttkonsumtion och en ökning av det växtbaserade tillhör två av ingredienserna i vårt arbete.


Roger Pettersson, generalsekreterare World Animal Protection Sverige, tidigare expert i Djurskyddslagsutredningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.