Är du redo att svika dina väljare, Lööf?

Anders Ygeman: Du kommer behöva välja om SD ska få inflytande eller inte

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommer Annie Lööf att leva upp till sin höga svansföring gentemot Jimmie Åkesson och hindra Ulf Kristersson från att bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna, frågar sig Anders Ygeman.
Foto: TT
Kommer Annie Lööf att leva upp till sin höga svansföring gentemot Jimmie Åkesson och hindra Ulf Kristersson från att bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna, frågar sig Anders Ygeman.

DEBATT. Annie Lööf och Ulf Kristersson upprepar gång på gång att Alliansen ska ta regeringsmakten även om man blir mindre än de rödgröna i valet. En sådan regering skulle bli beroende av SD i varje blockskiljande omröstning.

Detta vore ett uppenbart svek från Annie Lööf mot Centerpartiets väljare som rimligtvis uppfattar att partiet markerat hårt mot de bruna krafterna i svensk politik.

Centerpartiet har deklarerat tydligt att Sverigedemokraterna är deras huvudmotståndare i svensk politik. Det är bra. Men ett sådant budskap till väljarna förpliktigar.

Kan Annie Lööf lova sina väljare att man tänker göra allt i sin makt för att hindra Sverigedemokraterna från vetorätt i varje budgetomröstning de kommande fyra åren.  

Precis som Annie Lööf och Michael Arthursson skriver i sin debattartikel väntas Sverige stå inför ett komplicerat parlamentariskt läge efter valet.

Grunden för regeringsmakten är att man kan få igenom sin budget, och möjligheten till detta är baserat på vilket underlag man har i riksdagen. Vilket eller vilka partier som sitter i regeringen är i detta avseende ointressant.

Såväl 1998 som 2002 hade de borgerliga partierna fler mandat än den socialdemokratiska regeringen, men genom sitt budgetsamarbete i riksdagen kunde Göran Persson säkra ett tillräckligt stöd för att få igenom sin ekonomiska politik och därmed regera landet.

Lööf försöker därför be Socialdemokraterna att komma till undsättning för att rädda Alliansen från SD-inflytande. I en intervju i dagens industri deklarerade hon att även om ” vi blir mindre är de rödgröna kommer jag att vilja hålla ihop Alliansen”. Det Annie Lööf nu föreslår är att Alliansen ska få regera oavsett valresultat. Detta faller på sin egen orimlighet.

Eftersom en alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna förefaller lika osannolik som en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna återstår scenariot att M, trots vikande opinionssiffror, försöker ta regeringsmakten genom att bilda en moderat enpartiregering som dels stödjer sig på SD men också på C och L.

Centerpartiet skulle då inte behöva förhandla med SD men skulle samtidigt vara ansvarig för att ge Sverigedemokraterna större avgörande makt över svensk politik.

På direkta frågor om hur Centerpartiet ställer sig till en sådan regering har Annie Lööf hittills duckat.

Ett parti som säger att man aldrig tänker medverka till att ge Sverigedemokraterna inflytande borde utan att blinka kunna ge ett klart nekande besked till en sådan regering.

Centerpartiets läge är komplicerat. Å ena sidan har man under lång tid odlat konflikten mot Socialdemokraterna på det nationella planet, och å andra sidan ser man faran med Moderaternas tilltagande flirt med de växande auktoritära och rasistiska krafterna i Sverige.

Men i slutändan kommer man att behöva välja.

I den nya politiska verkligheten är blockpolitiken en återvändsgränd. Till dess att Annie Lööf ger besked i regeringsfrågan får vi leva i ovisshet.

Kommer Centerpartiet kommer följa Ulf Kristersson ända in i kaklet och fälla en S-regering även om de rödgröna är det största blocket?

Eller kommer man att leva upp till sin höga svansföring gentemot Jimmie Åkesson och hindra Ulf Kristersson från att bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna?


Anders Ygeman, gruppledare (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE