Satsa 500 miljoner nu för att lösa passkaoset

MP: Sanslöst att poliser som ska lösa gängbrott tvingas jobba i receptionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-31

Köerna till att förnya pass är rekordlånga över hela landet. MP kommer i dag att lägga fram ett utskottsinitiativ på ytterligare 500 miljoner akut till Polismyndigheten med direktivet att pengarna ska gå till att rekrytera civil personal till kontoren, skriver Martin Marmgren.

DEBATT. De senaste veckorna har det larmats om de enormt långa väntetiderna när man beställer tid för nytt pass. Det drabbar inte bara de svenskar som har utlandsresor planerade, utan slår även hårt mot den redan pressade resebranschen.

Det efterfrågas, bland annat från resebranschens generalsekreterare, att polisen gör sitt yttersta för att bemanna passexpeditionerna. Det är en rimlig begäran, och Polismyndigheten har också i en kommentar till passkaoset nämnt att det jobbas med omfördelning av resurser från annan verksamhet.

Sådan omfördelning innebär dock problem för den verksamhet man tar personal från.

Jag är sedan jag inträdde i riksdagen i januari tjänstledig från min grundtjänst som gruppchef för en områdespolisgrupp i Lokalpolisområde Järva. I den rollen har jag sedan mer än ett år tillbaka tvingats skicka poliser till receptionstjänst.

Detta då receptionisterna behövde täcka upp i passexpeditioner eftersom vakanserna där inte fick ersättningsrekryteras.

Samtidigt har problemen med skjutvapenvåld i just Järva varit så omfattande att polisen har beslutat om en nationell förstärkningsorganisation. Senast i fredags sköts det mot en kollega vid ett ingripande som lyckligtvis slutade väl.

Medan delar av den lokala personalen som alltså utgör spjutspetsen i både den förebyggande och brottsbekämpande delen av den påstått omhuldade kampen mot gängkriminaliteten tvingas bemanna receptionen i Rinkeby bussas alltså poliser in från andra delar av landet för att hantera en problembild de inte känner till.

Vilket också rycker dessa kollegor från arbetet i de hemorter där just de behövs och har bäst lokalkännedom.

Det är helt sanslöst.

Problemet är inte isolerat till Stockholm. Rekryteringsstopp för civila gör att poliser i exempelvis Västra Götaland och Norrland kommenderas in till civila tjänster på ställen som Polisens Kontaktcenter. Allt medan polistätheten är låg och polisbristen genomsyrar både det yttre arbetet och utredningsverksamheten.

Rotorsaken till både passkaos och att poliser tvingas bort från de grunduppdrag där de akut behövs stavas brist på pengar i kombination med stelbent styrning.

Jag har som polis försökt lyfta frågan upprepade gånger utan resultat. Nu har jag som rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet för avsikt att komma med en lösning.

De satsningar som gjorts på Polismyndigheten har uppenbarligen inte räckt.

Miljöpartiet satsar nu ytterligare 500 miljoner akut på Polismyndigheten med direktivet att pengarna ska gå till att rekrytera civila vakanser på ställen som passexpeditioner, receptioner och Polisens kontaktcenter och därmed frigöra poliser för polisarbete. Polismyndigheten ska även uppdras att påbörja dessa rekryteringsprocesser omgående.

Miljöpartiet kommer i dag att lägga utskottsinitiativ med den innebörden i Finansutskottet (pengarna) och Justitieutskottet (direktiven till Polismyndigheten). Vi hoppas att de med bred enighet kan gå igenom riksdagen.

Det nu debatterade passkaoset är ett symptom på ett större problem.

Underfinansieringen av polisen riskerar inte bara att resultera i inställda resor, utan även i gängskjutningar som kunde ha stoppats och att barn som kunde ha fångats upp skjuter eller skjuts. Jag har själv sett de sambanden, och hur det kan gå när vi misslyckas.

För Miljöpartiet är trygghet och social rättvisa kärnvärden i ett hållbart samhälle. Jag kommer som rättspolitisk talesperson göra vad jag kan för att skapa rätt förutsättningar för de poliser, lärare, socialsekreterare med mera som sliter varje dag med att skapa den hållbarheten.

Ett sätt är att säkra en finansiering som åtminstone låter dem ägna sig åt sina respektive yrken och grunduppdrag.


Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.