Nato extra viktigt för oss i södra Sverige

Replik från M i Region Skåne om Socialdemokraterna och Natobeslutet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-10

Jag blir förvånad att S gruppledare i Region Skåne, Henrik Fritzon, går ut och profilerar sig som en av de mest namnkunniga förespråkarna för det S-märkta Natomotståndet. Det får inte stå oemotsagt, skriver Carl Johan Sonesson.

REPLIK. Nej till till svenskt Natomedlemskap, det skarpa budskapet kom nyligen från Henrik Fritzon, oppositionsledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Det får inte stå oemotsagt, Skåne är tillsammans med Gotland de mest utsatta landsdelarna om det värsta skulle inträffa. Nato är extra viktigt för oss i södra Sverige.

Skåne har ett utmärkt läge mellan öst och väst och mellan Norden och resten av Europa. Utmärkt när det gäller handel och att dra nytta av utländska impulser, men lite farligare när ofred hotar. Det lär oss historien.

Efter den 24 februari 2022 är Europa inte längre sig likt, datumet när Putins Ryssland anföll Ukraina markerar början på en ny tid, eller snarare återgången till en gammal vi trodde vi lagt bakom oss. Åter försöker auktoritära makthavare flytta gränser med bajonetter och stridsvagnar.

Det gamla hotet mot Sverige från andra sidan Östersjön är åter aktuellt.

Men vi har lärt oss en del genom seklerna. Först och främst måste vårt land ha ett starkt försvar, Sverige ska inte vara en munsbit för en angripare som Ukraina var 2014 utan en svår nöt att knäcka som Ukraina är 2022.

Det behövs också en kollektiv säkerhet. Samarbete mellan världens länder för att garantera existerande gränser är enda sättet att kontrollera de stater som sätter sig över folkrätten.

FN är ett forum, dock ofta ineffektivt. EU har blivit en allt viktigare samarbetsorganisation även inom säkerhetspolitiken. Men Europas stabilitet har också länge hängt på försvarsorganisationen Nato.

Hur mycket det officiella Sverige än talade om alliansfrihet och neutralitet så var vår frihet under det kalla kriget i mycket hög grad beroende av att vi skulle få hjälp av Nato.

Med kriget i Ukraina har allt fler insett att det inte räcker med ett underförstått samarbete: Sverige bör tillsammans med Finland söka medlemskap i Nato och åter stärka försvaret. Nu är tiden mogen.

Omsvängningen sker i ett antal partier. Det finns ingen anledning att peka finger för detta även om det går snabbt i denna hockeymatch. Det är bra om vi når så stor enighet som möjligt.

Allt tyder på att även regeringspartiet Socialdemokraterna inom någon vecka byter uppfattning och det må vara hänt att de använder denna korta tid för att debattera och diskutera frågan.

Jag blir dock lite förvånad när jag finner att socialdemokraternas gruppledare i Region Skåne Henrik Fritzon går ut och profilerar sig som en av de mest namnkunniga förespråkarna för det S-märkta Natomotståndet.

Jag vet i och för sig att han har stor integritet och inte tvekar att kritisera även det egna partiets regeringsföreträdare när de fattar fel beslut. Det är en bra egenskap.

Däremot tycker jag att han har fel i sak. Jag tror Henrik Fritzon missar hur opinionen har utvecklats i Skåne. Sverige och Skåne behöver tryggheten i ett västligt försvarssamarbete och vi behöver ett starkare försvar av Skånes kuster för att avskräcka angripare.

Det är inte i Region Skåne som besluten fattas, men som företrädare för Skåne har vi en viktig uppgift att driva på. Försvaret av Skåne måste stärkas.

Min uppfattning är att det behövs fler truppslag och fler utbildningsplatser i Skåne. Minst ett nytt regemente är närmast en självklarhet.


Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina