30 miljarder per år ska inte gå till klimatskada

MP: Sluta stöd fossilindustrin med skattepengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-28

Stora delar av jordens naturresurser ligger i händerna hos ett fåtal globala företag och stater som gör blomstrande affärer på att driva oss längre in i klimatkrisen. Vi har som enda parti sagt nej till ökade subventioner av fossila bränslen, pengar som går rätt ner i Putins ficka, skriver Amanda Palmstierna, Miljöpartiet.

DEBATT. I dag är det Earth Overshoot Day - dagen då mänskligheten har gjort av med naturens globala årsbudget. Resten av året lever vi på resurser lånade från framtiden. Det är en mycket farlig överkonsumtion som orsakar förödande klimatutsläpp, vattenbrist och skogsskövling.

Stora delar av jordens naturresurser ligger i händerna hos ett fåtal globala företag och stater som gör blomstrande affärer på att driva oss längre in i klimatkrisen.

Tio företag kontrollerar 72 procent av oljan, tre företag kontrollerar 60 procent av utsädet och fem företag 90 procent av världens palmolja.

Klimatpolitiken, miljöpolitiken och säkerhetspolitiken är tätt sammankopplade. Putin, saudiska prinsar och Kina har målmedvetet stärkt sin makt genom kontroll över strategiska naturresurser.

Så här kan det inte fortsätta. Det behövs akuta åtgärder internationellt.

Storskalig miljöförstöring, så kallad “ekocid”, behöver göras till ett internationellt brott mot mänskligheten som kan dömas av brottmålsdomstolen i Haag.

EU måste införa en lag som säkerställer att miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter inte förekommer i företagens verksamhet.

Det behövs akuta åtgärder också i Sverige. Vi vill fasa ut alla fossila subventioner och accelerera den gröna skatteväxlingen. Miljövänliga alternativ måste bli billigare och miljöförstöring dyr.

Vi har som enda parti sagt nej till ökade subventioner av fossila bränslen, pengar som går rätt ner i Putins ficka.

De pengarna ska istället gå till stöd till hushållen - men utan att ge fossilekonomin konstgjord andning.

Miljöpartiet drev nyligen fram ett klimatmål för minskade utsläpp från konsumtion. Ett mål som behövs för att styra bort från överkonsumtionen. Nästa kamp är att nå majoritet i riksdagen för skarpa åtgärder.

Miljöpartiet kräver:

  • Avskaffa fossila subventioner och accelerera den gröna skatteväxlingen. 30 miljarder av våra skattepengar går varje år åt till att sponsra klimatskadlig verksamhet – en siffra som ökat drastiskt det senaste året. Våra skatter ska gå till välfärd och klimatomställning, inte till att driva jorden in i en ekosystemkris. Det behövs ett utökat klimatstöd till företagen för att ställa om och vissa subventioner behöver fasas ut i flera steg så omställningen hinner ikapp, till exempel jordbrukssubventioner. Självförsörjningen av livsmedel måste öka.
  • Stöd hushållen utan att blåsa liv i den fossila ekonomin. Vi vill fasa ut alla fossila subventioner och gå fram med andra stöd till hushåll och företag. Jordbruksstöd. Halverad matmoms. Stöd till energieffektivisering. Avdrag för investeringar i solceller, laddstolpar och andra åtgärder för att minska beroendet av fossila bränslen. Det ger lägre kostnader.
  • Håll företag ansvariga för miljöskövling och brott mot mänskliga rättigheter. Vi vill att Sverige tillsammans med likasinnade länder driver på internationellt och är en stark röst för att kriminalisera storskalig miljöförstöring, och för en ansvarslag på EU-nivå som håller brott mot mänskliga rättigheter och miljöförstöring borta från företagens värdekedjor. Världens största investerare uppmanar regeringar att kriminalisera ekocid.

Det är en illusion att det ekonomiska systemet står över naturlagarna. Planeten reas ut, och de som får betala är våra invånare, alla länders invånare. Men det går inte att förhandla med en ekosystemkollaps.

Däremot går det att driva på för att ställa ansvariga bolag och stater till svars.

Och det går att hjälpa våra medborgare att ställa om.


Amanda Palmstierna, riksdagsledamot, Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.