Inte bara barnfamiljer behöver hyresgaranti

Replik från Sveriges allmännytta om social bostadspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-01

Varje insats för att hjälpa utsatta barnfamiljer är bra, men att inskränka garantin till en grupp är för snävt. Tröskeln måste slipas ner för fler. Replik från Anders Nordstrand och Hanna Larsson, Sveriges allmännytta.

REPLIK. Karolina Skog föreslår i betänkandet ”Sänk tröskeln till en god bostad” en tvåårig kommunal hyresgaranti för barnfamiljer som har svårt att skaffa en bostad på egen hand.

Varje insats för att hjälpa utsatta barnfamiljer är bra, men att inskränka garantin till en grupp är för snävt. Tröskeln måste slipas ner för fler.

En kommunal hyresgaranti blir för begränsad då det endast är möjligt att söka bostad i den kommun där man bor. En statlig hyresgaranti riktad till en bredare målgrupp är bättre eftersom man då kan hitta en bostad i valfri kommun i de regioner där arbetsmarknad och bostadsmarknad är gemensam.

Tyvärr har utredningen inte haft mandat att föreslå åtgärder som innebär en kostnadsökning för staten. Därför finns inga förslag om att höja bostadsbidraget så att det står i relation till dagens boendekostnader.

I dag baseras bidraget på 25 år gamla hyresnivåer. Den som är mellan 29 och 65 år i dag och inte har barn kan inte få bostadsbidrag, men kan likväl vara i en ekonomisk situation där bidraget skulle göra det möjligt att hyra en bostad.

Ett breddat och höjt stöd skulle avsevärt hjälpa hushåll som är i strukturell hemlöshet, det vill säga de som i dag inte har råd att ta sig in på bostadsmarknaden.

Karolina Skog skriver att det inte räcker att bara bygga fler bostäder. Vi instämmer i att det även behövs andra åtgärder, men faktum är att allmännyttan skulle kunna bygga betydligt mer med bättre villkor.

Det är därför mycket positivt att utredningen föreslår att allmännyttan inte ska behöva tillämpa lagen om offentlig upphandling. Vi har länge pekat på lagens konkurrenssnedvridande effekter mellan allmännyttiga och privata byggherrar.

Går förslaget igenom kan allmännyttans byggkostnader sänkas och byggprojekt bli klara snabbare, vilket skulle öka utbudet av hyresbostäder.

Utredningens förslag räcker inte för att lösa bostadsmarknadens alla utmaningar. Det behövs mer kraftfulla åtgärder.

Att Skog föreslår att en parlamentarisk kommitté tillsätts som ett nästa steg är välkommet, då en långsiktig och socialt hållbar bostadspolitik kräver en bred politisk överenskommelse.


Anders Nordstrand, vd Sveriges allmännytta
Hanna Larsson, bostadspolitisk expert Sveriges allmännytta som medverkat i utredningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.