Värmerekorden beviset på en lömsk klimatkris

MP:s språrör: Nu måste vi hantera klimatet så som coronakrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-08-13 | Publicerad 2021-08-12

Målilla upplevde i år den högsta junitemperaturen som uppmätts i Sverige sedan 1947. Klimatkrisen är redan här. Värmeböljan är en konsekvens av att vi har rubbat planetens vanliga ekosystem, skriver Per Bolund och Märta Stenevi.

DEBATT. Vi har precis genomlevt en sommar som dominerats av extremväder. Värmerekord som stått sig i decennier har under sommaren plötsligt slagits flera gånger i veckan.

Vi har sett temperaturer på 49 grader i Kanada och hemska bränder vid Medelhavet. I svenska Målilla upplevde de i år den högsta junitemperaturen som uppmätts i Sverige sedan 1947. Klimatkrisen är redan här.

Värmeböljan är en konsekvens av att vi har rubbat planetens vanliga ekosystem.

I juni läckte en ännu inte publicerad rapport från IPCC om effekter av klimatförändringarna.

är en dyster framtid som målas upp. År 2050 riskerar ytterligare 80 miljoner människor att svälta. Hundratals miljoner riskerar undernäring och lika många kommer riskera brist på vatten.

Där mat och vatten saknas gror konflikter. Från det lidandet flyr folk i försök att hitta bättre och tryggare liv någon annanstans.

De ekosystem som ger oss liv är otroligt sköra. Om vi inte agerar snabbt nog och minskar utsläppen i tid riskerar vi att skapa oöverskådliga dominoeffekter. Tinar den sibiriska tundran släpps stora mängder metan ut som ytterligare förvärrar den globala uppvärmningen.

Amazonas regnskog riskerar att drabbas av stora skogsbränder som hotar såväl djur som människor och det klimat vi är beroende av.

Klimatkrisen är lömsk. Den skada vi genom vår fossilberoende livsstil har orsakat planeten kommer att fortsätta förvärras under mycket lång tid framöver.

Vi har fortfarande tid att vända utvecklingen. Ofta har man sagt att det är något vi behöver göra för kommande generationers skull, men faktum är att vi måste agera omedelbart för att rädda även oss själva.

De som går i grundskolan i dag kommer att få uppleva fruktansvärda klimatkonsekvenser om inte utvecklingen bromsas och vänds.

Vad är det som krävs? Den nya vetenskapliga sammanställningen som släpptes av IPCC i måndags ger ett tydligt svar.

Nu återstår mindre än tio år med dagens globala utsläppstakt om 1,5-gradersmålet ska kunna hållas. Vi måste se radikala utsläppsminskningar i närtid för att minska risken för en klimatkatastrof.

De rika länderna, som Sverige, har ett ansvar att gå före och visa vad som är möjligt. Men trots att svaret på vad som krävs är enkelt har vägen dit visat sig vara svår. För att många företag och politiker prioriterar annat.

Sverige behöver samling för klimatomställningen. Det behöver vara en omställning där alla kan vara delaktiga, och där staten tar ett ansvar för att ingen lämnas kvar.

Till viss del sker den redan, och vinsterna är tydliga.

Tack vare miljöpartiets politik växer en helt ny industri fram i norra Sverige där idén är tydlig – gröna lösningar som ställer om med hjälp av förnybar energi – och det kommer att ge tusentals nya arbetstillfällen.

Men det här kommer inte vara tillräckligt och det måste gå snabbare.

Den avgörande omställningen måste ske nu. Fossila bränslen måste förbjudas, nya fossilbilar likaså. Det behöver kosta mer att förstöra klimatet.

Klimatförstörande verksamheter som flyget behöver bära mer av sin klimatkostnad. Byggsektorn behöver ställa om till hållbara materialval och konstruktionsmetoder. Vi behöver se ett förändrat jordbruk som i större utsträckning binder in de utsläpp vi redan har gjort. 

För att det här ska ske behöver staten ta ett stort ansvar och det kommer innebära stora investeringskostnader på kort sikt, men stora besparingar på lång sikt.

Den som bor på landsbygden och är beroende av sin bil behöver få stöd som gör det möjligt att välja en ny elbil, företagen som ställer om behöver få långsiktiga omställningsstöd, och de anställda som behöver omskola sig för att få jobb i den nya gröna industrin behöver få en reell möjlighet till omställning.

Klimatkrisen är akut och de skogsbränder och dödsfall som vi nu sett i är bara början om vi inte snabbt får ner utsläppen.

Då måste vi hantera klimatkrisen precis som vi hanterat coronakrisen. Med stora stödpaket, med stöd för människor och företag, och med samhällets och världens bästa i åtanke. Att göra för lite och för långsamt är att ge klimatkatastrofen fritt spelrum. Det kan vi aldrig acceptera.


Per Bolund, språkrör Miljöpartiet
Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.