Jo, samtal är lösningen på konflikten i Jemen

Anders Österberg (S) i replik om katastrofen i Jemen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-11-17

Wahlström skriver ”att komma till förhandlingsbordet räcker inte” och att parterna ska respektera internationell humanitär lag. Jag är helt övertygad om att lösningen är just att inleda samtal mellan parterna, skriver  Anders Österberg (S).

Jag känner mycket stor tacksamhet över debattartikeln av Margareta Wahlström, ordförande för Röda Korset. Situationen i Jemen är fruktansvärd och har fått alldeles för lite uppmärksamhet jämfört med andra konflikter i världen. Därför är det bra att det uppmärksammas. Själv så har jag träffat många jemeniter och lyssnat till deras berättelser.

Wahlström skriver dock ”att komma till förhandlingsbordet räcker inte” och att parterna ska respektera internationell humanitär lag. Jag är helt övertygad om att förutsättningen att komma från konflikten till en lösning är just att inleda samtal mellan parterna.

Svenska regeringen har lämnat besked att vi är positiva till att hålla fredssamtal i Sverige. Flera försök har misslyckats tidigare och det är bra att Sverige har ett stort förtroende i omvärlden men det kan vara för tidigt att hoppas på ett genombrott som leder till varaktig fred.

Omvärlden och inte bara stater utan också civilsamhällesorganiationer måste pressa de som strider i Jemen till:

  • en vapenvila som håller.
  • humanitär tillgång till dem som är i nöd. Särskilt viktigt är det att vissa hamnar och vägar hålls öppna.
  • Respekt för humanitär internationell rätt, precis som Wahlström tar upp. FN måste kunna få leverera stöd och hjälp i landet.
  • Inse att lösningen på konflikten kan inte vara militär, den måste vara politisk.
I detta helvete är det svårt för de flesta, men ännu värre för minoriteterna i landet.

För varje sekund som tickar, fördrivs människor från sina hem i Jemen. Många blir dödade. Och i detta helvete är det svårt för de flesta, men ännu värre för minoriteterna i landet. Fortfarande finns det ett fåtal judar kvar. Det finns också ett större antal bahaier som också lever kvar under svårt förtryck.

Deras berättelser måste också lyssnas på under freds- och försoningssamtal. Det är vår skyldighet som medmänniskor att kämpa för fred i Jemen.

Anders Österberg (S), riksdagsledamot i utrikesutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här