70 procent av lönen i pension är ett måste

Socialdemokrater: Annars bör vi överväga att lämna pensionsöverenskommelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-19

Vi socialdemokrater måste öka trycket i pensionsfrågan. När omkring hälften av alla LO-kvinnor blir fattigpensionärer och en industriarbetare inte får ut mer än drygt hälften av lönen i pension då behöver det rättas till nu, inte på sikt, skriver  Niklas Karlsson och Lawen Redar (S).

DEBATT. Socialdemokraterna måste leverera politiska förslag som får bukt med det svenska klassamhället. Att en liten klick välbärgade människor får allt högre utdelning, medan vanliga löntagare och pensionärer får slåss om smulorna tär på själva fundamentet i det svenska samhällskontraktet.

Ökande inkomstklyftor är därför ett hot, inte bara mot ekonomin och tillväxten, utan också mot det sätt på vilket vi har valt att organisera det svenska välfärdssamhället.

Efter en längre tids vikande stöd hos väljarna, nyligen bekräftat av ett historisk svagt stöd i SCB:s partisympatiundersökning på 26,3 procent, krävs samling och tydlighet.

Socialdemokraterna måste äga förmågan att berätta vad som är möjligt att uppnå. Orättvisor går att rätta till. Det är dags att ta fasta på reformer som gör det bättre för breda löntagargrupper och som visar att vi socialdemokrater är beredda att bära utvecklingen framåt.

En anständig pension. Pensionen är en av de stora samhällsfrågor som kräver en lösning nu. Efter ett långt arbetsliv har människor rätt till en god ekonomisk standard.

Men Sverige har högre andel äldre med relativ låg ekonomisk standard än övriga nordiska länder. Mer än var tionde svensk över 65 år har en inkomst som ligger under EU:s fattigdomsgräns på 12 100 kr i månaden innan skatt. Pensionerna har halkat efter i jämförelse med lönerna.

Detta får konsekvenser för människors livskvalitet. Att inte ha råd att besöka sina barn och barnbarn. Att inte kunna unna sig ett biobesök. Det tär på tillvaron och skapar en känsla av utanförskap. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Vi socialdemokrater måste därför öka trycket i pensionsfrågan. När omkring hälften av alla LO-kvinnor blir fattigpensionärer och en industriarbetare inte får ut mer än drygt hälften av lönen i pension, då behöver det rättas till nu, inte på sikt. Vårt krav måste vara att dagens pensionärer ska få ut 70 procent av lönen i pension. Annars finns det skäl att överväga att lämna pensionsöverenskommelsen.

Ta kontroll över välfärden. Privatiseringar och avregleringar skapar i dag oreda och svårigheter till ansvarsutkrävande i välfärden. Dyra vårdval i sjukvården, vanvårdsskandaler i äldreomsorgen och betygsinflation i skolan är bara några exempel.

Under hösten har också Apotekstjänst hamnat i blickfånget på grund av den materialbrist som drabbat flera större sjukvårdsregioner. Att företaget inte kunnat leverera det material som sjukhusen behöver har orsakat kaos med hundratals inställda operationer som följd. Socialdemokraterna måste återta kontrollen, stoppa vinstjakten och prioritera välfärden.

Rättvis fördelning. Sverige är det OECD-land där inkomstskillnaderna ökar allra mest. I grunden handlar det om att kapitalinkomsterna har dragit iväg jämfört med lönerna.

Sverige har i dag mycket låga skatter på kapital och förmögenheter. Det får fördelningspolitiska konsekvenser. Att ett fåtal, genom skatteplanering, tillåts välja en lägre skattesats än vad som gäller för det stora flertalet förvärrar den ekonomiska ojämlikheten.

Krav på höjda kapitalskatter är därför lätta att motivera. Det skulle innebära en tydlig omfördelning från den allra rikaste eliten till välfärdssatsningar och ökad frihet för vanligt folk.


Niklas Karlsson, riksdagsledamot från Landskrona och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne (S)
Lawen Redar, riksdagsledamot från Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.