Debatt

Vårt krav: Stoppa kaosprivatiseringen

Vänsterpartiet: Hotet om misstroende handlar om att stå upp för vanliga människors verklighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiets agerande när det gäller att hota med misstroende mot arbetsmarknadsministern handlar om att pressa fram ordning där det nu är kaos. Kaoset har regeringen skapat på egen hand, genom att lägga sig platt i förhandlingarna med borgerliga partier, skriver Ali Esbati.

Foto: BJÖRN LINDAHL

DEBATT

DEBATT. Centerpartiets Martin Ådahl påminner om den överentusiastiske uppfinnaren i ”Lorry” som ställde till kaos och vars förvirrade slutkläm var ”tänkte inte på det”.

Det svårbegripliga i historien om Arbetsförmedlingen är att Stefan Löfven låtit en centerpartistisk skrivbordsprodukt i hög grad styra den politiska inriktningen och montera ner arbetsförmedlingen. Med kaos som följd.  

Vänsterpartiet hoppas att regeringen kan presentera en annan slutkläm på tisdag. Det räcker inte med senkomna löften om att några skyltar ska upp – oklart var och med vem bakom. Vad som krävs för att ansvarig minister ska kunna jobba vidare, är ett nödstopp för kaosprivatiseringen som så allvarligt skadar både de arbetslösa och kommunernas ekonomi.

Vänsterpartiet spelar inte ett politiskt spel med Arbetsförmedlingen. Vi är helt ointresserade av att knuffa just Eva Nordmark ur regeringen.

De vi bryr oss om är de långtidsarbetslösa, de nyanlända, de funktionsnedsatta, alla som är arbetslösa nu och alla som riskerar att bli arbetslösa i en kommande lågkonjunktur. Och alla de företag och verksamheter som behöver anställa fler med rätt kompetens för att kunna fungera.

Vi har sagt hela tiden att tvångsprivatiseringen av arbetsförmedlingen är dålig. Alla människor kan behöva stöd för att ställa om och få ett nytt jobb någon gång under livet, och vissa behöver mer stöd än andra. Företaget på orten läggs ner, du får cancer och är sjukskriven en längre tid, din partner dör och du drabbas av en depression, du har flytt hit från krig och talar inte språket så bra än, du sitter i rullstol, du har varit utbränd av stress.

Livet är oförutsägbart och fyllt av utmaningar och Arbetsförmedlingen har varit en del av den välfärd, för alla, som har funnits där för att ge den hjälp till omställning och ny sysselsättning som vi alla kan behöva någon gång i livet. De problem som Arbetsförmedlingen haft och har, löses knappast genom ogenomtänkta neddragningar och genom att släppa loss kommersiella aktörer som om det inte funnes någon morgondag.

Vi har tagit den här debatten i och utanför riksdagen ända från början. Vi har träffat fackliga företrädare, skrivit debattartiklar, fått igenom särskilda debatter i riksdagen, försökt med initiativ i riksdagens utskott – som avvisats av regeringen och dess nyliberala samarbetspartier. 

Sen har andra partier, på grund av att verkligheten visar sig vara så problematisk som vi har pekat på, också anslutit sig till de här kraven. Det som är anmärkningsvärt är ju att regeringen till och med har envisats med att gå fram med en politik som uppenbarligen i vissa delar ligger till höger om Moderaternas.

Det som är viktigt nu är att Socialdemokraterna alltså inser att den servettskiss som de totat ihop med Centerpartiet och Liberalerna inte fungerar när det gäller Arbetsförmedlingen. Den har inte stöd i riksdagen och då är det enda rimliga att man förhåller sig till den verkligheten och ändrar politisk inriktning.

Vänsterpartiets agerande när det gäller att hota med misstroende mot arbetsmarknadsministern handlar om att pressa fram ordning där det nu är kaos. Kaoset har regeringen skapat på egen hand, genom att lägga sig platt i förhandlingarna med borgerliga partier, och genom att låta nyliberala ideologer som Martin Ådahl styra den politiska inriktningen, utan hänsyn till verkligheten och till vanliga människors liv.

Vi vill ha en fungerande arbetsförmedling i hela landet, som har koll på hur arbetsmarknaden ser ut lokalt och snabbt kan hjälpa människor till utbildning och jobb när företag varslar.

Det är vanliga människors verklighet som vårt hot om misstroende i grunden handlar om.


Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Arbetsförmedlingen

LÄS VIDARE

DEBATT Hejda er – lyssna på oss som jobbar på AF

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsförmedlingen

Vänsterpartiet

Ali Esbati

Socialdemokraterna

Eva Nordmark

Stefan Löfven

Arbetsmarknadspolitik