Ni för väljarna bakom ljuset om Nato, SD

Replik från MP efter Sverigedemokraternas besked om Natooption

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD tycks ha hittat ett sätt att jämka sig med borgarna i Nato-frågan. Kanske inte så konstigt, men från och med nu för de för sina väljare bakom ljuset och talar med kluven tunga om Nato, skriver Janine Alm Ericson och Elisabeth Falkhaven.
Foto: TT
SD tycks ha hittat ett sätt att jämka sig med borgarna i Nato-frågan. Kanske inte så konstigt, men från och med nu för de för sina väljare bakom ljuset och talar med kluven tunga om Nato, skriver Janine Alm Ericson och Elisabeth Falkhaven.

DEBATT

REPLIK. Moderater, Sverigedemokrater, Kristdemokrater, Centerpartister och Liberaler har hipp som happ inte bara bildat en ohelig allians, utan också gjort en ordentlig ansträngning för att ändra på den säkerhetspolitiska linje som länge tjänat Sverige väl.

Nu slår sig Sverigedemokraterna sig för bröstet och på debattplats deklarerar de att dagens beslut i grund och botten inte är ett närmande till Nato. Medan andra företrädare för borgerligheten i andra forum hurrar för det närmande till militäralliansen som de anser att dagens beslut om en Natooption innebär. Det är många logiska kullerbyttor som hinns med på en enda förmiddag.

Den svenska säkerhetspolitiska linjen har länge varit stabil, långsiktig och förutsägbar. Grundläggande för goda utrikes relationer är just det: stabilitet och långsiktighet. För att upprätthålla en stabil säkerhetspolitik över tid har vi en Försvarsberedning.

Trots flera år av arbete i den av regeringen tillsatta Försvarsberedningen, där samtliga åtta partier varit företrädda, har inte frågan om Nato-option lyfts där. Hade så skett hade frågan kunnat analyseras och diskuteras.

Så är inte fallet, vilket gör dagens inriktning från högerkanten oseriös.

Det nära militära samarbetet med Finland som Sverigedemokraterna utger sig vilja utveckla är inte beroende av en Nato-option. Det finns inga som helst signaler från Finland om att avsaknad av svensk Nato-option är ett problem i samarbetet mellan våra båda länder. Tvärtom riskerar en plötslig och oförberedd omsvängning att skapa just den osäkerhet kring den svenska säkerhetspolitiken som Finland i alla kontakter uttrycker oro för.

Att Sverigedemokraterna nu hittat ett sätt att jämka sig med borgarna i den här frågan är troligare. För ett parti på yttersta högerkanten är det kanske inte så konstigt, men från och med nu för de för sina väljare bakom ljuset och talar med kluven tunga om Nato.

Sverige kan ansöka om att gå med i Nato om vi vill. Men för oss är vägen in i framtiden tydlig och klar; Sverige ska inte gå med i Nato. Sveriges arbete för fred och säkerhet förtjänar bättre än det här.


Janine Alm Ericson, riksdagsledamot, utrikespolitisk talesperson (MP)
Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE