Corona är ingen norsk-svensk landskamp

Generaldirektörerna i båda länderna: Bilden i medierna är fel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-16

Nyhetsbilden i våra länder har präglats av rapporter om gränskontroll och om liten eller ingen gränshandel. Det ger ett intryck av grannländer som bara tänker på sig själva. Det är lätt att förstå – men fel, skriver Elisabeth Aarsæther och Dan Eliasson.

DEBATT. Stängda äldreboenden och stängda gränser. De skilda svenska och norska strategierna i kampen mot corona har väckt uppmärksamhet i våra två länder, naturligt nog.  

Nyhetsbilden i bägge länderna har präglats av rapporter om gränskontroll och om liten eller ingen gränshandel. Det ger ett intryck av grannländer som bara tänker på sig själva, och att det goda samarbetsklimatet mellan Sverige och Norge hastigt har tagit slut. Det är lätt att förstå – men fel!

Coronapandemin har självklart påverkat relationen mellan oss grannländer, precis som den har påverkat allt annat i samhället. I norsk-svenska gränstrakter har många företag drabbats hårt och den som har familj, vänner eller arbete på andra sidan om gränsen har också påverkats under lång tid.

Pandemin har emellertid inte hindrat det täta och unika samarbetet mellan svenska och norska myndigheter, tvärtom. Vi som arbetar med samhällsskydd och beredskap till exempel, vet av erfarenhet att båda länderna blir starkare om vi håller ihop och hjälper varandra.

Då Norge stängde ner i mars, och Sverige införde stränga restriktioner, så bjöd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, in myndighetschefer för alla nordiska krisberedskapsmyndigheter till överläggningar. Vi har haft regelbundna möten, periodvis varje vecka, för att informera om läget i en svår och oöverskådlig situation. Det var – och är fortfarande – mycket osäkert.

Därför finns också en genuin nyfikenhet på ländernas planer och åtgärder och vilka effekter dessa fick för samhället. Vi lär av varandra.

Något av det första vi tog tag i tillsammans var att säkerställa gränspasseringen för räddningspersonal vid händelser där vi behöver stödja varandra.

Vi har haft en tätare dialog under coronapandemin än under någon tidigare kris. Det är nödvändigt, eftersom den här krisen kräver ett nära internationellt och nordiskt samarbete. Tillgång till coronavaccin är ett konkret exempel där de nordiska länderna gör gemensam sak.

Sverige och Norge har en lång tradition av nära samarbete inom samhällsskydd och beredskap genom täta kontakter mellan MSB och DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som är MSB:s norska motsvarighet.

Sedan skogsbrandssommaren 2018 har vi fortsatt utveckla planer för att kunna hantera svåra skogsbränder tillsammans. En omfattande skogsbrand eller naturkatastrof mitt i coronapandemin hade varit krävande att hantera själva.

Kontinuitet är ett viktigt perspektiv som har blivit synligare under pandemin: planering för att det som alltid måste fungera även fungerar under en kris.

Det finns många exempel på samhällsviktig verksamhet som opererar på bägge sidor av landsgränserna. MSB har tagit fram en verktygslåda för kontinuitetshantering, metoder för att ta fram en plan B, för att hantera alla typer av störningar. DSB hämtar inspiration av det för att skapa ett likande stöd till aktörer i Norge. MSB i sin tur lär av DSB:s systematiska arbete med samhällsviktiga funktioner.

Sverige och Norge har således ett gemensamt intresse av att det går bra för grannen i alla typer av kriser. Båda länderna har goda men begränsade resurser som räcker längre när vi hjälper varandra.

Därför är det ingen som vinner på en ”landskamp i corona” – vi har däremot allt att vinna på samarbete. Och med tanke på de globala utmaningar vi står inför, så måste det nordiska samarbetet utvecklas ytterligare.


Elisabeth Aarsæther, generaldirektör DSB, Direktoratet för sammfunnssikkerhet og beredskap 
Dan Eliasson, generaldirektör MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.