Bara att sätta planen för skolan i verket, M

Slutreplik från Lärarnas riksförbund om elevernas kunskapstapp på grund av pandemin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-26

M har en förnuftig och trovärdig plan för att komma till rätta med kunskapsskulden. Nu vill vi se att planen sätts i verket. Partiet är nämligen med och styr i många kommuner och har därmed det direkta ansvaret för skolan. Slutreplik från Åsa Fahlén.

SLUTREPLIK. Det verkar som om Moderaterna har tagit elevernas kunskapstapp på allvar. Nu presenterar man i en replik på vår artikel en förnuftig och trovärdig plan för att komma till rätta med kunskapsskulden. Det är utmärkt.

Nu vill vi se att planen sätts i verket. Partiet är nämligen med och styr i många kommuner och har därmed det direkta ansvaret för skolan. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR – som också har borgerlig majoritet – så styrs hela 133 kommuner borgerligt. Det ger goda förutsättningar att skrida till verket. I synnerhet som sex av de sju punkterna måste betraktas som ett direkt ansvar för skolans huvudmän.  

En punkt är däremot tydligt riktad mot staten. Där föreslår Moderaterna att en statlig finansiering ska bekosta all kompletterande undervisning som behövs.

Det är förstås också alldeles utmärkt att Moderaterna har insett kommunernas tillkortakommanden. Det förutsätter också initiativ i riksdagens finansutskott.

Det borde gå att skapa en majoritet kring mer statligt stöd för detta angelägna ändamål, utöver den Coronamiljard som är resultatet av redan fattade beslut.  

Med ett statligt ansvar för finansieringen av undervisningen skulle ansvaret, även bortom pandemin, bli tydligt och också bidra till likvärdiga villkor för lärare och elever oavsett i vilken kommun man bor. Nu är det rena postkodlotteriet om man råkar bo i en kommun som har bra ekonomi och satsar på skolan eller om motsatsen gäller.  

Moderaterna styr i många kommuner som har ekonomiska muskler och som kan göra verkstad av sin utbildningspolitik. Men för att också åstadkomma likvärdighet över hela landet måste staten ta ansvaret för skolans finansiering.

Nu finns alltså en möjlighet att inte bara vara ett föredöme i de kommuner där man styr, utan också på allvar se till att skapa likvärdiga villkor över landet. För ett parti som har ambitionen att vara statsbärande borde omsorgen om hela landet och alla dess invånare vara utgångspunkten.    


Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.