Dansk fläskfilé, bättre än det mesta att grilla

Debattören: Det är dags att vi slutar svartmåla djurhållningen i Danmark

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2017-08-02

I stället för att klanka ner på dansk djurhållning borde vi se vad vi kan lära av våra grannar i söder, skriver Christofer Fjellner.

DEBATT. Sommar innebär grillsäsong och för många med mig är det ofta fläskfilén som åker på grillen. Men valet av fläskfilé har blivit en het potatis.

Kampanjen mot danskt fläskkött har pågått länge och lett till att många konsumenter valt bort det danska – till förmån för kött från länder med betydligt sämre djurhållning.

Det är fel och det är dags att vi slutar svartmåla Danmark, som kombinerar god djurhållning med en effektiv och konkurrenskraftig grisnäring.

I Sverige är vi med all rätt stolta över svenskt kött. Vi har EU:s, ja kanske hela världens, mest ambitiösa regelverk för djurhållning. Men vi ska samtidigt vara medvetna om konsekvenserna våra tuffa regler får för svenska bönders konkurrenskraft och i förlängningen också grisarnas välmående.

Det har länge förts en kampanj mot danskt fläskkött i Sverige, med utgångspunkt i det dåliga djurskyddet som Danmark påstås ha. Många minns säkert kampanjerna kring grisknorren i valet till Europaparlamentet för ett par år sedan.

I jämförelse med Sverige har Danmark sämre djurskydd och lägre krav. Men i ett vidare perspektiv är de danska reglerna betydligt hårdare än minimikraven som EU ställer.

Inom somliga områden, som djurtransporter, har Danmark till och med kommit längre än Sverige. Det danska djurskyddet är förmodligen EU:s näst bästa. Men kampanjen mot danskt griskött har gett resultat och vi importerar allt mindre fläskkött från vårt södra grannland.

Men det betyder inte att den svenska produktionen av griskött har ökat. De senaste 15 åren har antalet grisbönder mer än halverats. Trots att konsumenterna ofta säger sig vilja ha det svenska djurskyddet belönar de inte svenska grisbönders goda djurhållning genom att köpa mer svenskt kött. I butiken väljer de flesta kött efter prislapp och inte efter ursprungsland.

Kampanjen mot danskt kött har lett till svenska konsumenter i stället köper mer kött från länder som Tyskland och Polen. Trots att djurskyddet där är betydligt sämre än i Danmark.

Grisarna har mindre utrymme och inredning i sina stallar och transport- och slakteriregler är mindre stränga. Tyskland och Polen använder tre gånger så mycket antibiotika som Danmark, som tvärtemot vad som ofta framhålls har en nästan lika restriktiv syn på användningen av antibiotika som vi har i Sverige.

De stränga djurskyddskraven i Sverige gör det allt svårare för svenska grisbönder att hävda sig i konkurrensen med sina europeiska motsvarigheter. Det är inte bra för svenska jobb och svensk tillväxt. Men det är framförallt inte bra för grisarna.

Med färre svenska grisbönder får vi färre grisar som lever med världens bästa djurskydd. Då spelar det ingen roll hur ambitiösa djurhållningsregler vi har. När danskt kött därtill väljs bort till förmån för kött som kommer från länder med avsevärt mycket sämre djurhållning och mer antibiotikaanvändning har vi fått det sämsta av två världar – grisar som föds upp i länder med dålig djurhållning och en svensk grisnäring som tynar bort.

I stället för danskt fläskkött borde kampanjen handla om djurskydd och det svenska lantbruket. Vi bör sträva efter att sprida den goda svenska djurhållningen till resten av EU och se över villkoren för lantbruket här hemma. Då kan våra svenska bönder få rättvisa konkurrensvillkor och inte pressas så hårt att de tvingas ge upp.

Under tiden bör vi sluta att svartmåla Danmark och i stället se vad vi kan lära av våra grannar i söder.

Som världens femte största exportör av griskött vet danskarna hur man kombinerar konkurrenskraft med god djurhållning. Om vi verkligen bryr oss om grisarnas välmående är det hög tid att nyansera grisdebatten.


Christofer Fjellner


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här