Miljoner till storföretag – de sjuka tvingas låna

Vänsterpartiet: Vi kräver förändringar i sjukförsäkringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dagens omställningsstöd från regeringen kan ge storföretagen hela 150 miljoner, var. Varför gäller inte samma generositet den som blivit sjuk på jobbet, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.
Foto: Jessica Segerberg, DENNY LORENTZEN, TT (Montage)
Dagens omställningsstöd från regeringen kan ge storföretagen hela 150 miljoner, var. Varför gäller inte samma generositet den som blivit sjuk på jobbet, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.

DEBATT. Villkoren har varit generösa för företagen under Coronakrisen. För små och medelstora företag behöver vi snabbt hjälpas åt. Men för storföretagen, som delade ut enorma pengar förra året, kan man tveka.

Det nya omställningsstödet, som det beslutades om i dag, kan ge dem hela 150 miljoner, var. Regeringen har varit beredd att satsa hundratals statliga miljarder till företag och aktieägare. Villkoren är som sagt generösa.

Det är inte företagens fel brukar det heta. Men varför gäller inte samma generositet den som blivit sjuk på jobbet? Den här gången heter sjukdomen covid-19. Det kan även röra sig om andra olycksfall. Det är inte den anställdes fel att hen inte kan fortsätta arbeta och får stora inkomstbortfall. 

Det handlar om personer som till och med betalat en försäkringspremie. Varje månad avstår löntagare och småföretagare lön för att betala in en avgift till sjukförsäkringen. Det gör inte de stora företagen och aktieägarna som nu får bidrag.

Om sjukförsäkringen ska vara en försäkring värd namnet måste den fungera bättre.  

Vi tycker att frisörsalonger och taxichaufförer ska få hjälp. Det måste även gälla städaren Maria som skadade ryggen när hon kastade tunga soppåsar för några år sen. Eftersom arbetsgivaren vägrade ge henne rehabilitering blev hon i stället utförsäkrad och började, som så många andra, skickas mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Eller ME-sjuka Malin som är sängbunden 20 timmar per dag, men som ändå fick sin sjukpenning indragen.

Eller bilmekanikern Thomas som trots cancer, reumatism och en allvarlig form av Chrohns sjukdom inte fick sjukersättning. 

Alltför många tvingas låna pengar av släkt och vänner för att klara vardagslivet. De flesta saknar pengar till mediciner och läkarbesök. Många får självmordstankar när sjukpenningen dras in. Sedan 2014 har antalet som utförsäkrats mer än sexdubblats. Försäkringsförmånen sjukersättning – det som tidigare hette förtidspension – håller på att försvinna. Villkoren är så svåra att uppfylla att alltför få klarar det. 

Pengar som sparas på att vägra ett skydd för Maria, Malin, Thomas och de andra utgör en bråkdel av vad som på några veckor kunde spenderas på storföretag och aktieägare. Är inte personer som får svåra sjukdomar eller skadas på jobbet lika viktiga?

Vi kräver:

  • Sluta utförsäkra svårt sjuka.

  • Slopa rehabiliteringskedjan så att rehabiliteringen fungerar och blir individanpassad.

  • Hjälp människor att bli friska och om möjligt återgå till sitt arbete – sluta hänvisa till jobb som inte finns.

  • Förändra reglerna för sjukersättningen så att de blir mänskliga.

  • Höj ersättningsnivåerna.

Vi vill att regeringen behandlar löntagare och småföretagare som faktiskt är försäkrade minst lika bra som icke-försäkrade aktieägare.


Nooshi Dadgostar, vice ordförande (V)
Ida Gabrielsson, riksdagsledamot (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE