Även en konservativ kan stå upp för hbtqi

Alice Bah Kuhnke: KD och SD borde lära av Ursula von der Leyen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-11-18 | Publicerad 2020-11-10

Ursula von der Leyen visar att det går att vara konservativ och stå upp för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer och samtidigt hålla dörren stängt mot den bruna högern. En läxa om något för svenska politiker, skriver Alice Bah Kuhnke.

DEBATT. ”Hbtqi-fria zoner är människofientliga zoner”. Så lät det när den kristdemokratiske kommissionsordföranden Ursula von der Leyens talade till unionen tidigare i år. Hon syftade då på de hbtqi-fria zonerna som breder ut sig över Polen och täcker ungefär en tredjedel av landet.

Därför har jag höga förväntningar när hon i morgon presenterar EU:s första hbtqi-strategi.

Tyvärr visar nya rapporter att utvecklingen i Polen inte är en enskild företeelse. Den allmänna diskrimineringen av och hatpropagandan mot hbtqi-personer ökar inom hela EU, liksom hatbrott baserade på homofobi.

Det är upprörande att vi än i dag måste kämpa för rätten till icke-diskriminering, en mänsklig rättighet som statueras både i EU:s fördrag och i stadgan om de grundläggande rättigheterna.

För att stoppa denna utveckling krävs kraftfulla verktyg i form av ekonomiska sanktioner, strategier och lagstiftning. Det är en tydlig agenda vi gröna driver i EU-parlamentet.

Förra veckan enades man äntligen om en ny mekanism som ska säkerställa att EU-medel villkoras med att man lever upp till rättsstatens principer och respekterar unionens grundläggande värderingar. Det är ett steg i rätt riktning som förhoppningsvis ska kunna utvecklas till ett kraftfullt verktyg för att stoppa EU:s utbetalningar till medlemsländer som inte respekterar hbtqi-personers friheter.

Att Ursula von der Leyen nu tar initiativ till en hbtqi-strategin är ytterligare en tydlig markering från EU-kommissionen i kampen mot de högerpopulistiska vindar som blåser i Europa.

Vi gröna har löpande haft en dialog med kommissionen i processen med att ta fram strategin och varit tydliga med vad den måste innehålla:

  • Om du är förälder i ett EU-land ska du också erkännas som förälder i ett annat. Det är på tiden att vi breddar familjebegreppet.
  • Samkönade äktenskap ska erkännas i alla EU:s medlemsländer.
  • Hot och hatbrott mot hbtqi-personer måste tas på allvar och bekämpas med all kraft och föras upp på listan för gemensamma EU-brott.
  • Transpersoners rättigheter har länge åsidosatts i allt för många länder. Det är dags att tvångssteriliseringar och andra medicinska ingrepp kriminaliseras i alla medlemsländer.
  • EU:s migrationspolitik måste utformas så att den tar hänsyn till hbtqi-personers särskilda utsatthet och inte heller diskriminerar i fråga om familjeåterförening.

För att säkerställa allt detta behöver vi också en skarp och bindande antidiskrimineringslagstiftning på EU-nivå. Jag är ansvarig för den lagstiftningen i EU-parlamentet men förslaget blockeras nu av samma högerpopulistiska regeringar som vill inskränka hbtqi-personers rättigheter.

När EU-parlamentet förra året röstade för ett fördömande av Polens hbtqi-fria zoner visade Sverigedemokraterna sitt sanna ansikte och lade de ner sina röster. Sverigedemokraterna ingår i samma politiska grupp som Polens regeringsparti Lag och Rättvisa som ligger bakom de hbtqi-fria zonerna.

Att Sverigedemokraterna avstår från ett fördömande är ett tydligt politiskt ställningstagande mot mänskliga rättigheter. Det tänker vi gröna inte låta passera i tystnad.

Sverigedemokraterna är inte det enda partiet som motsätter sig hbtqi-personers rättigheter. Inför EU-valet fick Kristdemokraterna sämst ranking i RFSL:s mätning över partiernas hbtqi-politik. I riksdagen har Kristdemokraterna historiskt motsatt sig partnerskapslagen, könsneutrala äktenskap, homoadoptioner och utökat diskrimineringsskydd.

Ursula von der Leyen är ett tydligt exempel på en konservativ politiker som står rakryggad i frågor om hbtqi-personers mänskliga rättigheter.

Vi som aldrig kommer att vika oss för högerpopulismen och nationalismen behöver fler av hennes sort. Det går att vara konservativ och stå upp för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer och samtidigt hålla dörren stängt mot den bruna högern. En läxa om något för svenska politiker.


Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.