Varför tiger ni när barn far illa i svensk idrott?

Debattörerna: Det är dags att barnrättsorganisationerna säger ifrån

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-09

Medierna fortsätter att avslöja missförhållanden inom barnidrotten. Vi börjar nu tappa tålamodet med barnrättsorganisationerna som ska stå på barnens sida men som inte reagerar på larmen. Varför duckar de? Är de rädda att stöta sig med riksidrottsförbundet? skriver Nätverket svensk barnidrott.

DEBATT. Medias avslöjanden om missförhållanden inom barnidrotten har blivit en årligt återkommande tradition. Det är hemskt, men vi som engagerar oss för barns rättigheter inom idrotten är tacksamma för att media gör sitt jobb. 

I en verksamhet som ofta präglas av en tystnadskultur är det viktigt att någon lyfter på locket och visar vad som pågår. 

Som vanligt är det modiga barn och ungdomar som kliver fram och berättar om vad de blivit utsatta för inom en barnidrott som borde erbjudit dem trygghet och omtanke. Det gör det för sin egen skull, men också för att inga fler barn och ungdomar ska behöva utsättas för det de varit med om. 

Senast var det redaktionen på ”Uppdrag granskning” som visade hur barn inom delar av gymnastiken, konståkningen och ridsporten utsätts för psykiska övergrepp och vikthets

Före det gjorde Aftonbladet en väldigt genomarbetad artikelserie om hur små barn gallras bort inom lagsporterna och om hur många far illa av det. 

För oss som bevakat det här länge är det uppenbart att idrotten är oförmögen att lösa problemen. Det samma gäller tyvärr också politiken. 

Och tyvärr kommer inte heller de senaste avslöjandena om missförhållanden att leda till verklig förändring. Om ett år kommer nya avslöjanden dyka upp i media och så här kan vi inte ha det. 

Det börjar faktiskt kännas ganska hopplöst, men också ensamt att kämpa för en barnidrott på barns villkor. 

Vår kritik mot idrottsrörelsen är inte ny, men vi har nu också börjat tappa tålamodet med barnrättsorganisationerna som ska stå på barnens sida men som inte säger pip när media rapporterar om missförhållanden inom barnidrotten. 

Var är organisationen Friends, som jobbar mot mobbing, när det avslöjas att vuxna kallar barn för tjocka inom gymnastiken och konståkningen? Var är Friends när vi läser om kränkande inkilningsritualer inom ungdomsishockeyn? 

Friends ordnar webbkurser för idrottsföreningars styrelser där de bland annat lyfter barns rättigheter. Det är bra, men varför duckar de debatten? Är det för att inte stöta sig med föreningarna? 

Var är Barnens rätt i samhället, Bris, när det avslöjas att föräldrar till barn som spelar hockey kan tvingas betala 100 000 till agenter om de vill sluta på hockeygymnasium? Bris har en stödlinje för idrottsledare och samarbetar med Riksidrottsförbundet.

Men varför duckar de debatten? Är de rädda att stöta sig med riksidrottsförbundet? 

Rädda Barnen skriver mycket fint om hur barnidrott ska vara, men var finns de när det inte är så?

När missförhållanden inte bygger på okunskap utan på en ovilja till förändring. När missförhållanden inte bygger på för lite kunskap utan på att föreningen eller ledaren vill bedriva idrott för barn på ett sätt samhället ser som oacceptabelt. När föreningen eller ledaren inte tänker ändra någonting utan bara mörkar att det ens pågår. 

Det finns massor av bra barnidrott och ledare som gör enorma insatser för våra barn varje kväll, varje helg och året runt i vårt land. Vi lyfter gärna det positiva, men vi måste också en gång för alla på allvar få stopp på missförhållanden inom svensk barnidrott. 

Men då måste barnrättsorganisationerna börja stå upp för barnen som far illa i barnidrotten.

Vi är så imponerade över alla barn och unga som genom årens vågat ställa sig upp och berätta sin historia trots att de fått betala ett högt pris för det. Det är klubbar som vänder dem ryggen, ledare som säger upp vänskapen och träningskompisar som slutar hälsa. 

Det är dags att ställa sig upp och säga ifrån. 


Nätverket svensk barnidrott:
Klas Östberg, idrottsläkare
Tobias Östberg, debattör
Ulrika Fåhraeus, journalist och författare
Jennifer Pettersson, gymnastiktränare
Robert Andersson, före detta hockeypappa
Erik Granqvist, före detta ishockeymålvakt och coach. Skrivit boken ”Inkilad – om dolda övergrepp i idrottens skugga” med Johan Esk


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.