En perfekt ekonomisk storm hotar de över 60

Debattören: Nya Las kommer drabba äldre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-07

Nya Las, höjd pensionsålder och corona. Det är orosmolnen som kan bilda en perfekt ekonomisk storm för de över 60, skriver Pär Lodin, journalist.

DEBATT. En av de hetaste frågorna i nyhetsflödet den senaste tiden har varit utredningen om förändrat anställningsskydd, ”En moderniserad arbetsrätt”.

Föregångaren till lagen om anställningsskydd, Las, kallades ”äldrelagarna” och tillkom eftersom man ansåg att den äldre arbetskraften behövde skyddas. Efterföljande och nuvarande Las har byggt vidare på detta. I en ”moderniserad” arbetsrätt är det tydligen inte lika viktigt.

Att det nya Las-förslaget försämrar de äldres anställningstrygghet tas upp i utredningen. Det skrivs rakt ut: ”äldre arbetstagare och arbetstagare med lång anställning riskerar att sägas upp i högre utsträckning”.

I utredningen medges också att det är svårt för äldre att få nya jobb. Gruppen 55+ ses som särskilt utsatt och vid den nuvarande pensionsåldern är sannolikheten att bli kontaktad av en arbetsgivare är enligt utredningen ”nära noll”.

Den planerade höjningen av pensionsåldern berörs också: ”En höjd pensionsålder kan dock riskera att öka arbetslösheten bland äldre, och därmed kan långtidsarbetslösheten riskera att öka även av den här anledningen.”

Samtidigt rullar utvecklingen mot förhöjd pensionsålder på, utan att påverkas av följderna av en förändrad Las. I nyheterna och i riksdagsdebatten i början av juni kunde vi höra Centerpartiets Solveig Zander säga att det var mycket viktigt att den planerade höjningen av pensionsåldern inte försenades. Samma ståndpunkt intog KD, M, och Liberalerna.

Alla inser att pensionerna är för låga – som ett färskt exempel kom SPF Seniorerna med en larmrapport ”Det saknas rimliga bolånealternativ för seniorer” som avslöjar att personer över 60 nekas vanliga bolån och hänvisas till fem gånger dyrare ”seniorlån”.

Pensionsgruppen vill ge det haltande pensionssystemet konstgjord andning genom att höja pensionsåldern i stället för pensionerna. Här går man helt i otakt med folkets vilja. SEB publicerade nyligen sin årliga Välfärdsbarometer. En stor majoritet i undersökningen uppgav att de var beredda att betala mer i skatt för att stärka välfärdssystemet.

Missnöjet var störst med pensioner och äldreomsorg. Undersökningen uppmätte också det största gapet – 3,5 år – mellan önskad (63,9 år) och förväntad pensionsålder (67,4 år) sedan mätningarna började 2008.

Vad som varken finns med i Las-utredarens eller Pensionsgruppens tankebanor är den massarbetslöshet som beräknas följa i Coronakrisens spår. Just nu ligger prognoserna för 2021 på 11 till 12 procent, eller cirka 600 000 personer.

Ingen frågar sig om det är rimligt att i detta läge höja pensionsåldern och klämma in ytterligare 200 000 äldre på en arbetsmarknad där de inte är önskvärda.

Förutsättningarna för den äldre arbetskraftens sociala trygghet förändras av nya Las (om förslaget går igenom i nuvarande skick), den planerade höjningen av pensionsåldern och de ekonomiska följderna av Coronakrisen.

Politikerna måste handla därefter, rimligtvis genom att höja pensionerna istället för pensionsåldern, kompletterat med någon form av statlig jobbgaranti för de äldre som vill och orkar fortsätta arbeta.

För partierna i Pensionsgruppen vill väl inte skicka ut hundratusentals äldre i långtidsarbetslöshet?


Pär Lodin, journalist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.