Jobba mindre – lyx vi inte har råd med

Moderaterna: Gå inte i fällan med friår och familjeveckor, Magdalena Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-22

Sverige har inte råd med att slösa. Vi behöver jobba mer, inte mindre, skriver Elisabeth Svantesson.

DEBATT. Många av oss har sett hur det kan gå för den som inte klarar av att prioritera och hushålla med pengarna – man kan hamna i lyxfällan. Samma gäller staten.

Friår och familjeveckor är lyx som Sverige inte har råd med när konjunkturen nu vänder ned. På Harpsund i dag behöver finansministern i stället presentera hur hon ska prioritera resurserna så att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt. 

De allra flesta kan relatera till vikten av att hushålla med pengarna som kommer in på kontot den 25:e varje månad. Vi vet att oförutsedda saker kan inträffa som kostar pengar; bilen kan gå sönder, vi kan behöva gå till tandläkaren, räntorna kan gå upp så att bolånet blir dyrare.

I värsta fall kan man förlora jobbet. Vi vet att en buffert behövs för att vi ska ha råd med kärvare tider. Det viktigaste måste gå först. Ingen väljer att åka på charter när det är en stor vattenläcka i badrummet.

Samma gäller staten. Särskilt eftersom den handskas med andras – allas våra gemensamma – pengar.

Vi vet att konjunkturen kommer att vända ner. Samtidigt som det finns stora samhällsproblem att lösa. Därför behöver Sverige hushålla med skattepengarna, prioritera det allra viktigaste – som att till exempel komma till rätta med ovärdigt långa vårdköer och nästan dagliga skjutningar. Sedan måste en buffert finnas för att göra viktiga satsningar när ekonomin vänt ned.

Nu är alltså inte tid för mer betald ledighet. Det finns inte utrymme för familjeveckor och friår som gör att människor jobbar mindre. Det är lyx som Sverige inte har råd med.

Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas önskelistor kostar uppskattningsvis 100 miljarder kronor enligt Konjunkturinstitutet. Friåret kommer att kosta fem miljarder kronor per år. Familjeveckan kostar flera miljarder, liksom byggsubventionerna. Miljöpartiets ineffektiva miljö-och klimatåtgärder kommer också att kosta långt över en miljard. Centerns ingångsavdrag ska enligt uppgift kosta sex miljarder kronor årligen.

Tecknen blir allt tydligare på att vi nu går mot en lågkonjunktur. Samtidigt vet vi att långa köer i vården, för dåliga resultat i skolan, ökad otrygghet och stora försvarsbehov kommer att kräva ökade resurser.

Dessutom behöver tillväxtförutsättningarna stärkas och nya jobbreformer genomföras, huvudsakligen genom sänkta skatter. 

Hur ska regeringen ha råd med det? Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde i budgeten för 2019 besparingar på statens myndigheter, utanför kärnområden som välfärd, polis och försvar, på 20 miljarder kronor. Vi gjorde viktiga prioriteringar för att frigöra mer resurser till nödvändiga reformer. Det kommer vi att göra även i nästa års budget. 

Hur stora besparingar presenterar finansministern på sin pressträff i Harpsund i dag för att möta de stora reformbehoven? Den siffran är minst lika intressant som reformutrymmet.

Sverige har inte råd med att slösa. Sverige behöver jobba mer, inte mindre. Sverige behöver rustas för lågkonjunktur inte gå i lyxfällan.


Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.