Debatt

Nej, Pomperipossans återtåg måste stoppas

Slutreplik från Jerlmyr om regeringens förslag om kostnadsutjämningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige behöver tillväxt, att regeringen då föreslår ett system som riskerar att begränsa tillväxten kommer att bli ett hårt slag mot Sverige, skriver Anna König Jerlmyr.

Foto: TT
DEBATT

SLUTREPLIK. Regeringens förslag om en ökad kostnadsutjämning är en politik som är fientlig mot tillväxten i många kommuner, däribland Stockholm och därmed i förlängningen mot hela Sverige. Förslaget innebär en pomperipossaeffekt, flera kommuner runt om i Sverige riskerar att stå inför att större skatteunderlag kan leda till mindre skatteintäkter.

Jag beklagar att Socialdemokraterna i Stockholms stad inte ser det som Socialdemokraterna i Region Stockholm ser, nämligen att förslaget kommer att motverka sitt syfte och öka polariseringen i Sverige.

Vi står inför stora utmaningar i Stockholm, bland annat vad gäller tryggheten.

Det är sorgligt och tyvärr sant att vi har mord på öppen gata kombinerat med en stor brist på poliser, det är ett nationellt problem där regeringen borde fokusera på lösningar.

En lösning är inte att öka kostnadsutjämningen.

Inom områden där beslutsfattarna i den tidigare socialdemokratiska majoriteten var passiva är vi i den grönblå majoriteten aktiva. Vi har gjort en historisk satsning på att öka tryggheten, ett exempel är att vi har redan nu gått från att ha arton ordningsvakter till att anställa åttio.

Stockholm kan få betala cirka 200 miljoner kronor redan för nästa år vilket kommer att bli ett hårt slag för stadens verksamheter. Att det på några år har blivit mer än fem miljarder i ökade kostnader för staden måste uppmärksammas, vilket går att jämföra med att staden år 2011 fick ett bidrag med drygt 800 miljoner kronor.

Det är inte bara på statlig nivå som Socialdemokraterna försämrar för Stockholm. Kommunalt försämrade Socialdemokraterna kommunens ekonomi dramatiskt under förra mandatperioden. De fördubblade låneskulden och höjde samtidigt skatten.

Att surfa igenom en högkonjunktur är lätt, men att göra reformer för att rusta Sverige för en kommande lågkonjunktur är något helt annat. Skjutningarna finns primärt i våra storstäder, nu behövs omfattande investeringar för att förebygga kriminalitet och öka tryggheten i våra bostadskvarter.

Sverige behöver tillväxt, att regeringen då föreslår ett system som riskerar att begränsa tillväxten kommer att bli ett hårt slag mot Sverige.


Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Stockholm är även glesbygdens motor

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna König Jerlmyr

Region Stockholm

Moderaterna

Finanspolitik

Skattepolitik

Landsbygdspolitik

Glesbygdsfrågan