Vi ser öppet förakt mot en människa i rullstol

Debattörerna: Reaktionerna mot Aron Andersson i ”Let’s dance” visar hur tunn den polerade ytan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-07

Kommentarerna på sociala medier visar att det är extremt provocerande att en person i rullstol deltar på lika villkor med de övriga deltagarna i ”Let’s dance”. Reaktionerna mot  Aron Andersson visar också på hur viktigt det är med representation på alla platser, skriver Astrid Steen och Lisbet Karlsdotter.

DEBATT. ”Ut med rullstolen!”

”Han ska inte vara med överhuvudtaget. Helt idiotiskt!”

”Hur kan dom tillåta en rullstolsbunden vara med?”

Citaten låter som en skriande pöbel från förra seklet men det är dagsaktuella kommentarer på sociala medier. Kommentarerna rör äventyraren Aron Anderssons medverkande i ”Let’s dance”.

Det är en TV4-produktion som bjuder in aktuella kändisar till sitt underhållningsprogram. Kändisarna paras ihop med professionella dansare, det är glitter, show och dansuppvisning. En jury bedömer parens individuella utveckling och sedan röstar tittarna på sina favoriter som förhoppningsvis går vidare till nästa veckas program.

Vad är det då som är problemet? Aron sitter i rullstol. 

Aron är en känd äventyrare. Han har bestigit Kebnekaise, han har åkt Vasaloppet och simmat till Åland. Han är beundrad för sina insatser. Aron är dessutom mycket populär och en uppskattad föredragshållare.

Aron kvalar väl in som aktuell kändis i programmet. Juryn med Tony Irving i spetsen har förklarat att de har kompetens att bedöma rullstolsdans och att paren bedöms individuellt så det blir rättvist. Så från juryns sida är allt klart.

Vad är det då som går fel när denne populäre kändis deltar i detta underhållningsprogram. Vad är det som får sociala medier att koka av vrede, fyllas med fördomsfulla och rent otäcka kommentarer om hans deltagande och mot honom?

Det är uppenbart extremt provocerande att en person i rullstol deltar på lika villkor med de övriga deltagarna i ett underhållningsprogram på ”prime time”.

Det är accepterat att personer med synliga funktionsnedsättningar deltar i tv så länge de deltar i program med endast andra funktionsnedsatta. Då vet tittarna hur de ska förhålla sig till dem. Det blir liksom lite gulligt och fint.

Men när som i detta fall Aron dansar en vild dans med sin vackra och sexiga danspartner Jasmine Takacs, blir det för mycket för många.

Intressant är också att många som kommenterar avpersonifierar Aron. Han benämns som ”rullstolen”.

Det är ytterligare ett sätt att utstuderat visa sitt förakt mot en person.

Många vill helt enkelt inte se en person med ett synligt funktionsnedsätt delta på lika villkor för då skriar man: ”Han ska inte vara med överhuvudtaget”.

Allt detta visar på hur tunn den polerade fernissan är hos många människor. De är fortfarande fulla av fördomar mot personer med synliga funktionsnedsättningar och vi ska inte vistas bland dem utan hålla oss för oss själva.

Detta visar på hur viktigt det är med representation på alla platser, i media och ute i verkligheten. Mångfald, mänskliga rättigheter och allas rätt till att vara delaktiga ska inte bara vara fina ord utan ska också synas i tv-rutan och genomsyra samhället som helhet.


Astrid Steen, ordförande i Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben
Lisbet Karlsdotter, ombudsman Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.