Låt inte sexstressen förstöra semestern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-30

Malena Ivarsson: Nyckeln till lusten är att lösa gräl på ett bra sätt

Använd semestergrälen till en övning i att lösa konflikter utan att såra varandra, skriver debattören.

Hon: Jag hinner inte med sex. Jobbet är stressigt, barnen kinkar, tvätten har bosatt sig i soffan, och maten... Det får bli pizza ikväll igen. Hur tusan ska jag orka ha sex också? Tur att vi snart har semester. Måtte jag få tillbaka lusten då.

Han: Jag har så dåligt samvete för alla gånger jag jobbat över. Varje gång jag kommit in genom dörren har jag varit rädd för att få kritik. Men ofta har både hon och barnen redan somnat. Nu när sommaren står för dörren, måste vi få tid för varandra.

Hon är irriterad och han har skuldkänslor. De har inte legat med varandra på månader och om någon har sagt nej några gånger är det ett dåligt samvete. Men under semestern ska magin mellan dem återställas. Semestern är den goda fen som ska fixa allt.

Känns det igen? Många par har höga förväntningar på att sexlivet ska ta fart igen under ledigheten. Jag möter dem på min mottagning och den stora förhoppningen är att pirret ska vakna i husvagnen eller på segelbåten. De flesta är artiga och undvikande, men under ytan finns irritation och ledsamhet. Andra grälar öppet om vems felet är.

En sak är säker: många får semestern förstörd av sexstress.

Fantasin om att fixa sexet på några veckor bäddar för besvikelser. Många ser drömmen gå upp i rök när de första grälen eskalerar.

Midsommarfirandet, som skulle bli så romantiskt, urartar i anklagelser och de lägger sig sura – rygg mot rygg.

Det krävs mer än sol och värme för att få svåra känslor att tina. Nyckeln till lusten är att lösa konflikter på ett bra sätt. Att kunna se att partnern har andra sidor än den nidbild man gjort i stridens hetta.

Vi vet att ett bra partnerförhållande ger hälsa och välmående. Och att stressfyllda konflikter är lika skadliga för hjärtat som att röka.

Alla grälar oavsett om de lever i bra eller dåliga relationer. Men där börjar skillnaden. Par som trivs ihop bråkar utan att tillintetgöra varandra. Han kan vara förbannad på henne men ändå hålla hennes hand. Och hon kan förolämpa honom men samtidigt signalera att hon behöver honom. De löser sina konflikter och går vidare. Här vilar inga vulkaner under ytan.

Par som däremot kört fast i evigt grälande riskerar att bli fysiskt sjuka. Det visar en studie av psykologiprofessorn Timothy W. Smith. Han har undersökt hur gräl påverkar risken för hjärtsjukdom hos både män och kvinnor och funnit stora skillnader.

Hennes hjärta stressas i gräl som saknar alla tecken på att han ändå tycker om henne. Ett ilsket men ändå ömsint ”älskling, jag blir galen på ditt tjat” kan räcka för att hon inte ska känna sig bortstött.

Hans hjärta tar också skada av strider, särskilt om hon säger något i stil med ”jag tänker inte ligga med dig förrän du gör som jag säger”. Känslan av att hon försöker styra honom är stressande.

Lösningen, säger Smith, är inte att sluta gräla utan att reflektera över hur man ska bli sams igen. Gör semestergrälen till en övning i hur ni ska lösa konflikter utan att trigga sårbara punkter och på så vis vända olust till lust. Varför inte ta med några relationsböcker i hängmattan?

Malena Ivarsson

Följ ämnen i artikeln