Jo, ökad omfördelning ger minskad fattigdom

Slutreplik från Oxfam om bekämpningen av ekonomiska klyftor i världen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-24

Mycket, mycket mer kan göras för att minska fattigdomen. Däribland att sätta stopp för skatteflykt och införa rättvisare beskattning av de allra rikaste, skriver Robert Höglund, Oxfam Sverige, i sin slutreplik.

DEBATT. Jacob Lundberg skriver i sin replik på vår artikel att tillväxt är viktigare än omfördelning för att bekämpa fattigdom. Men bland andra Världsbanken är tydliga med att det globala målet om att utrota extrem fattigdom till 2030 inte kommer uppnås om inte det sker en omfördelning och de fattiga får en större andel av tillväxten än idag. Sett till det stora hela får de fattiga en relativt liten del av tillväxten.

World inequality report visade att den rikaste procenten i världen fick 27 procent av den totala globala ökningen av inkomster mellan 1980 och 2016. Den fattigaste hälften av jordens befolkning fick bara 12 procent.

Med dagens tillväxtfördelning kommer ta 123 till 209 år innan hela jordens befolkning lever på mer än 5 dollar om dagen

Cirka 2,4 miljarder människor befinner sig dessutom fortfarande i ”icke-extrem” fattigdom enligt Världsbankens definition och denna siffra har inte alls minskat i samma takt som den extrema fattigdomen. Ekonomen David Woodward har estimerat att det med dagens tillväxtfördelning kommer ta 123 till 209 år innan hela jordens befolkning lever på mer än 5 dollar om dagen.

Forskning från Internationella valutafonden IMF visar dessutom att omfördelning generellt är gynnsamt för ekonomisk tillväxt och att många länder har stort utrymme att höja skatterna på de rikaste utan att skada sina ekonomier. Thomas Piketty har argumenterat för att en optimal marginalinkomstskatt kan vara så hög som 83 procent, idag är genomsnittet i världen 31 procent.

När hundratals miljoner människor lider av att leva i fattigdom och 10 000 människor dör varje dag på grund av att de inte har råd med eller tillgång till sjukvård, kan vi inte förhålla oss passiva och hoppas på att omfördelning inte ska behövas.

Mycket, mycket mer kan göras för att minska fattigdomen. Däribland att sätta stopp för skatteflykt och införa rättvisare beskattning av de allra rikaste, något som ger skatteintäkter som kan investeras i fattigdomsminskande och livräddande offentliga tjänster. Det saknas varken metoder eller anledningar för att skapa en rättvisare värld redan idag.


Robert Höglund, kommunikationschef Oxfam Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här