Sviker du vallöftet om vargen, Löfven?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-11-11

Svenska Jägareförbundet: S måste hålla sin linje om licensjakt – och inte vika sig för MP

DEBATT. Just nu pågår intensiva diskussioner i regeringskansliet om vargjaktens framtid.

Källor inifrån regeringspartierna avslöjar så stora meningsskiljaktigheter att en licensjakt på varg nästa år riskeras. Skulle detta ske vore det ett oerhört svek mot de som tvingas bära de negativa konsekvenserna vargen för med sig. Det innebär även att Socialdemokraterna väljer att bryta ett av sina allra tydligaste vallöften.

Det är ingen hemlighet att det inom regeringen finns helt olika uppfattningar om hur vargjakten ska hanteras, det har man kunnat följa i medierna under en längre tid. Det är heller ingen större hemlighet att efter att en miljöpartistisk statssekreterare besökt Bryssel i somras kom ett nytt brev från kommissionen med klagomål på den svenska vargjakten.

Men, att Socialdemokraterna nu verkar vika sig för det knappt sju procent stora Miljöpartiet är synnerligen upprörande. I valkampanjens avslutande partiledardebatt mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven lovade nuvarande statsminister Löfven att det ska finnas både skydds- och licensjakt på varg.

Har Stefan Löfven redan glömt sina löften? Det har inte alla de landsbygdsbor som verkligen tog löftet som en intäkt för att Socialdemokraterna ämnade föra en landsbygds- och rovdjurspolitik som tog hänsyn till de människor som lever där.

När den nya rovdjurspolitiken antogs 2013 understöddes den av 87 procent i riksdagen. Det är en synnerligen kvalificerad majoritet. De som valde att stå utanför var Miljöpartiet och Vänsterpartiet.  Kommer Socialdemokraterna vika sig för Miljöpartiet och de 6,87 procent av rösterna de fick i valet 2014? Tänker Socialdemokraterna svika jägarna, lantbruket, samerna och den majoritet av befolkningen som anser att vargstammen ska förvaltas med jakt?

Vargfrågan har utretts in absurdum. De senaste studierna som beställdes av miljöminister Åsa Romson visar att Sverige, med råge, har det antal vargar som EU kräver. Dessa rapporter underströk också att vargjakt måste finnas för att förvaltningen ska få legitimitet hos de drabbade. Hur många studier ska det krävas innan det ska gå att få till en vargförvaltning? Eller är målet att hela tiden beställa nya studier så att jakten aldrig ska kunna genomföras?

Vargjakten har även kantats av en utdragen klagomålsprocess från kommissionens sida. Det har gått ofattbara fem år sedan den processen inleddes och fortfarande har den inte avslutats. Med tanke på att kommissionen haft så många år på sig att välja om den ska lägga ner fallet eller ta det till EU-domstol framstår det som om att kommissionen inte tror att de egna argumenten ska hålla i en domstolsprövning. Eller är det så att kommissionen håller processen vid liv av ideologiska skäl?

Svenska Jägareförbundet ser inget skäl att stoppa licensjakten nästa år – inte direkt eller genom att i en forcerad process ändra reglerna kring talerätten. Kommissionens argumentation är svag och skulle frågan hamna i EU-domstolen skulle vi få tydlighet – och slippa tolkningar och antaganden.

Skulle regeringen stoppa licensjakten på varg nästa år så är det inte av tvång utan av fri vilja. Vi förväntar oss att Socialdemokraterna står upp för sin politik – och inte sviker sina vallöften.

Björn Sprängare

Ordförande Svenska Jägareförbundet