Spelbolagens lösning kommer inte fungera

Slutreplik om spelberoende: Aggressiv spelreklam visar inte att de tar ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-23

Att spelbolagen säger sig ta ansvar för spelare i riskzonen rimmar illa med den aggressiva marknadsföringen har, skriver debattören i en slutreplik.

SLUTREPLIK. Jag vill inledningsvis tacka Lennart Käll och Zenita Standänger, Svenska Spel, och Gustaf Hoffstedt, BOS, för att de har besvarat mitt debattinlägg. Svenska Spel tar redan i dag ett spelansvar på många olika sätt till skillnad från många andra spelbolag på marknaden. Svenska Spel menar att omregleringen med ett utökat konsumentskydd kommer att leda till en nödvändig självsanering av spelbranschen. BOS välkomnar att det införs ett modernt licenssystem men kan inte utlova att spelproblemen kommer att upphöra men att kampen mot spelproblem kommer att underlättas.

Jag har tyvärr inte fått min kärnfråga besvarad när det gäller tolkningen av spelmissbruk.

Min sammanfattning av denna debatt är att spelbolagen välkomnar omsorgsplikten i omregleringen men att hela spelansvaret läggs på den enskilde att stänga av sig själv hos spelmyndigheten.

Detta kommer inte att fungera för människor som har allvarliga spelproblem, tro mig, jag vet vad jag pratar om.

Systemen finns uppenbarligen redan i dag, dock inte som ett centralt avstängningssystem. Det redovisas ingen statistik på hur dessa system används för att kunna göra en bedömning om det är ett effektivt sätt att hantera problemspelare.

Avslutningsvis är det min uppfattning att omsorgsplikten måste ses över så det funkar i praktiken för att hjälpa dem som vill ta sig ur ett spelberoende.

Bolagens agerande är inte trovärdigt, de välkomnar omregleringen och säger att de tar ett spelansvar redan i dag samtidigt som den aggressiva marknadsföringen ökar.

Uppenbarligen agerar man mycket tvivelaktigt i sin kundrelation vilket också framkom i Kalla Faktas granskning av spelmarknaden som sändes nyligen.

Tillika har vi en kraftig tillväxt för Casinospel online, denna typ av spel är mycket beroendeframkallande och produceras i allt för stor utsträckning.

Vill tacka Aftonbladet för att de tog in mitt debattinlägg angående en väldigt viktig fråga – spelberoende. Till Gustaf Hoffstedt vill jag framföra att du har en stående inbjudan till att bli minoritetsägare i Betless – Win More om nu inte staten ger dig möjligheten till aktieköp i Svenska Spel. Återstår att se vad Ardalan Shekarabi har för syn på detta i kommande debatter.


Philip Mårtensson, grundare Betless.se


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.