Ett svenskt ledarskap krävs visst för klimatet

Slutreplik från Isabella Lövin (mp) om vikten av svensk klimatpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Effekten av vår politik når långt bortom Sveriges gränser. Den ger oss kraft vid förhandlingsbordet i EU och i FN, och den driver klimatsmart innovation som exporteras i världen, skriver Isabella Lövin.

Foto: Getty
DEBATT

SLUTREPLIK. Världen står inför en global uppvärmning med oåterkalleliga konsekvenser för planeten och alla kommande generationer. IPCC konstaterar i sin 1,5-graders rapport att redan vid två graders uppvärmning dör 99 procent av alla jordens korallrev.

Världen är i dag på väg mot minst tre graders uppvärmning. Den är i desperat behov av klimatledarskap.

Det finns ingen silverkula för omställningen till ett hållbart samhälle. Därför behöver vi agera både för att kraftigt minska utsläppen på kort sikt och satsa på långsiktiga åtgärder som ställer om vårt samhälle till fossilfrihet.

För fyra år sedan var det ingen som trodde att svensk industri skulle vara i framkant för nollutsläppande stål- eller cementtillverkning.

Inom ramarna för regeringens initiativ Fossilfritt Sverige och Industriklivet har nu grunden lagts för vad som kan innebära en transformation av hela den tunga industrin.

Genom satsningarna Klimatklivet och Stadsmiljöavtalen investerar vi i såväl laddstolpar för elbilar som hållbar infrastruktur för cykel- och kollektivtrafik. Genom Bränslebytet fasar vi ut det fossila ur tanken, och genom vårt stora bistånd hjälper vi fattiga länder att investera i förnybar energi och klimatsmart teknik.

Om Sverige ska kunna skynda på den globala omställningen behöver vi visa att vi själva gjort hemläxan.

Timbro säger att det viktigaste är utsläppsminskningar, var de än sker i världen. Men de missar att alla länder behöver ställa om.

Om Sverige ska kunna skynda på den globala omställningen behöver vi visa att vi själva gjort hemläxan. Utan det hade Sverige aldrig med trovärdighet kunnat driva igenom en reformering av EU:s utsläppshandel, något som beräknas minska de europeiska utsläppen motsvarande femtio gånger Sveriges årliga utsläpp.

Effekten av vår politik når alltså långt bortom Sveriges gränser. Den ger oss kraft vid förhandlingsbordet i EU och i FN, och den driver klimatsmart innovation som exporteras i världen. Det är därför FN:s generalsekreterare kallat Sveriges klimatpolitik världens kanske bästa.


Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Nej, det är inte vi som är naiva om klimatet

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Klimat & miljö

Miljöpolitik

Miljöpartiet

Isabella Lövin