Årets rekordstora jakt på lodjur är obegriplig

Debattören: 201 djur ska skjutas bara för att tillfredställa ett fåtal troféjägare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-01

Licensjakten på lodjur sker bara för att tillfredsställa intresset som ett fåtal jägare har av spännande troféjakt. Bland annat har 330 utländska jägare anmält sig till jakten som börjar i dag, skriver Magnus Orrebrant.

DEBATT. Länsstyrelserna och dess landshövdingar har tagit beslut om en historiskt stor licensjakt på lodjur. Totalt ska 201 lodjur skjutas av den svenska lodjursstammen på endast cirka 1 400 individer.

En licensjakt som sker bara för att tillfredsställa intresset som ett fåtal jägare har av spännande troféjakt. Bland annat har 330 utländska jägare anmält sig till jakten som börjar i dag, den 1 mars.

Skadorna på skogen och för lantbrukarna har kraftigt förvärrats på grund av ökade klövviltsstammar. Antal trafikolyckor med klövvilt har också ökat. Lodjuret är en utmärkt predator på rådjur men även på dovhjort och kalvar av kronhjort.

Ändå beslutas om omfattande licensjakt på lodjur 2023. Detta är helt obegripligt.

Jakten på lodjur är oerhört kontraproduktivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och bara en eftergift till jaktintresset. Det är oförsvarbart att besluta om licensjakt på lodjur när samhället drabbas av stora kostnader bara för att ett fåtal vill bedriva troféjakt.

Vi vill särskilt understryka följande omständigheter, som var för sig och tillsammans starkt talar för att licensjakt efter lodjur inte ska ske.

  • Lodjuren har en viktig ekologisk roll genom sin selektiva jakt och håller därmed stammarna av bytesdjur starka och friska. Lodjursstammen är idag för liten för att klara detta, vilket gör att deras bytesdjur över tid försvagas – Charles Darwin: ” the survival of the fittest”.
  • Den isolerade svenska lodjursstammen jagas till lägsta möjliga nivåer. Stammen blir därmed ytterst känslig för inavel och eventuella epidemier som kattpest.
  • Lodjur minskar kostnaden för trafikolyckor genom att hålla efter viltstammarna och enligt studier i USA så minskar trafikolyckorna enbart av att det finns rovdjur närvarande.
  • Betesskador orsakade av hjortdjur på skog och lantbruksgrödor uppskattas till miljarder kronor. Dessa skador skulle minska markant med fler lodjur, något som måste beakta, vilket inte görs idag.
  • En klar majoritet av svenskarna anser inte att jakt på rovdjur skall ske för att de konkurrerar med människan om viltet. Ändå är det något som beaktas i besluten gällande licensjakt.
  • Lodjuren har i princip ingen negativ påverkan på tamdjur i Sverige. 2021 dödades totalt 46 får av cirka 500 000 får som finns i landet av lodjur.
  • Acceptansen för lodjur är i dag mycket hög, endast tre procent av befolkningen är negativa till lodjur.

Bekymmersamt är också att Sverige inte följer EU:s riktlinjer att rapportera enbart vuxna individer utan räknar även ungar. Sverige rapporterar också antalet lodjur per den 1 oktober och inte när det är som lägst på våren efter den omfattande licensjakten och annan dödlighet under vintern.

Detta leder till att Sverige kontinuerligt rapporterar ett för högt antal lodjur och därigenom kan det ifrågasättas om den isolerade skandinaviska lodjursstammen verkligen har gynnsam bevarandestatus och är långsiktigt livskraftig.

Sveriges måste sluta försköna situationen för lodjuren i sina rapporter till EU och svenska folket.

Utifrån de positiva effekterna av fler lodjur och den tveksamma bevarandesituationen är det uppenbart att det är helt fel att bedriva licensjakt på lodjur.

I stället borde vår nya landsbygdsminister Peter Kullgren, som värnar om konkurrenskraftiga villkor för jordbruket, säkerställa att licensjakten på lodjur stoppas i framtiden. Peter Kullgren, ”Alea iacta est” (tärningen är kastad).


Magnus Orrebrant, ordförande Svenska rovdjursföreningen

CHATTA: Ska vi jaga lodjur?

Denna chatt är stängd.

  • Kristofer Forssblad-Olsson
    1 mars 2023

    Ingen tvekan om att lodjursfrågan engagerar. Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack alla ni som var med och tyckte till.

  • 1 mars 2023

    Sorgligt på så fina djur.

    Bernt Gustafsson
  • 1 mars 2023

    Lodjursjakten är givetvis ett stort skämt framkrystat av jägarlobbyn. Vet ingen annan organisation som har en sådan snedvriden självbild som jägarkåren. Man talar om "förvaltning" av viltet och lever i tron att utan deras "insatser" havererar naturen. Det om något visar hur illa ställt det är.

    Stefan Sand
  • 1 mars 2023

    Helt rätt Annelie! Det bästa vi kan göra för djuren ute i naturen är att låta dem vara ifred från förtrycket från oss människor!

    HeltRättAnnelie
  • 1 mars 2023

    Jag tycker att lodjuren har samma rätt att leva som vi människor och andra djur. Det blir väl till slut så att barnbarnen får se djuren i böcker endast.

    Birgitta


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.