Muf, varför så tysta om Sverigedemokraterna?

Debattörerna: Stå upp mot dem som hotar demokratins grundvalar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-16

När det kommer till privatiseringar, systembolag och skatter är Muf alltid redo att lyfta sig själva som ”frihetens” största förkämpar, det vore klädsamt om den frihetsfanan också höjdes när det gäller att stå upp mot dem som hotar frihetens och demokratins grundvalar, skriver debattörerna.

DEBATT. Ulf Kristersson inledde valrörelsen 2018 med att proklamera att hans “värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”. I ett möte med förintelseöverlevaren Heidi Fried lovade han att aldrig gå med på någon form av samröre med SD.

Förra veckan bröts dessa löften när Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson möttes för att samtala om framtida politiska samarbeten. Vi är inte förvånade, men däremot djupt oroade över vad det här kan komma att innebära för Sveriges framtid.

Det fanns en tid när den allmänna hållningen i svensk politik var att samarbete med SD var helt uteslutet eftersom det är ett rasistiskt parti med rötter i nynazismen. Även om partiet aktivt försökt dölja sin historia skiner rasismen, sexismen och demokratiföraktet igenom fortfarande.

Angrepp mot fri media varvas med grova generaliseringar av invandrare kantat med återkommande skandaler. Flera av deras kandidater på listorna inför valet 2018 var ex-nazister och ännu fler sprider rasism på nätet. För Ulf Kristersson verkar det faktumet bara ha varit avskräckande så länge han inte behövde deras röster för att få makt.

Det är inte första gången högerpartier tror sig kunna tämja högerextrema rörelser. Det tenderar att sluta med att högerpartierna antingen slukas upp eller själva radikaliseras. I kommuner där moderater testat ett SD-samarbete ses en handfull migranter som ett hot, pride-flaggan halas ner från kommunala flaggstänger och konst som politiker inte gillar tas bort.

Förhandlingsläget Moderaterna hade gått in med i samtal med SD är heller inget som tyder på att SD skulle få ett litet inflytande. I dag visar opinionsmätningar att SD är större än M och KD tillsammans.

I debatter på skolor och i möte med väljare varnade vi flera gånger för att det inte gick att lita på M när det kommer till SD. För detta blev vi anklagade för att ljuga och för att hålla på med fulspel av Muf:are, som säkerligen ofta också menade det.

Historien gav oss förra veckan rätt. Från Muf:s håll har det de senaste dagarna varit knäpptyst. Vad har MUF för svar till de tusentals ungdomar som gått med i ungdomsförbundet efter att ha blivit övertygade av deras frihetsbudskap? När det kommer till privatiseringar, systembolag och skatter är Muf alltid redo att lyfta sig själva som ”frihetens” största förkämpar, det vore klädsamt om den frihetsfanan också höjdes när det gäller att stå upp mot dem som hotar frihetens och demokratins grundvalar.

Liberalerna och Centerpartiet förstod allvaret med att bjuda in SD i värmen, det blev grunden till Januariavtalet. I dag anger Ulf Kristersson dagens regering som anledningen till att han träffar Jimmie Åkesson. Löftet till Heidi Fried gällde tydligen endast så länge han tjänade på sitt motstånd mot SD.

Vi i SSU är stolta över att tillhöra ett parti som aldrig backar en millimeter angående Sverigedemokraterna. Vår antirasism tar inte stopp där maktens möjligheter tar slut. Vi undrar var Muf drar sin gräns? Vad tycker egentligen det moderata ungdomsförbundet om att Moderaterna nu har Sverigedemokraterna som ett samarbetsparti?


Philip Botström, SSU:s förbundsordförande
Nils Dahlgren, ordförande SSU Uppland
Alexander Paulsson, ordförande SSU Värmland
Jonathan Svensson, ordförande SSU Fyrbodal
Edvina Palmcrantz, ordförande SSU Jönköpings län
Madjid Ibrahim, ordförande SSU Västmanland
My Fröberg, ordförande SSU Örebro län
Daniel Nestor, ordförande SSU Kalmar län
Anton Karlsson, ordförande SSU Halland
Esma Yagci, ordförande SSU Stockholms län
Johanna Eriksson, ordförande SSU Västernorrland
Simon Sätherberg, ordförande SSU Jämtland
Lisa Nåbo, ordförande SSU Östergötland
Assar Wixe, ordförande SSU Göteborgsområdet
Tajma Sisic, ordförande SSU Kronoberg
Lotta Wiechel, ordförande SSU Västerbotten
Jesper Ekblad, ordförande SSU Skaraborg
Cornelius Marsico, ordförande SSU Sörmland
Felix Jonsson, tf. ordförande SSU Gotland
Jonas Persson, tf. ordförande SSU Gävleborg
Alma Carlsson, ordförande SSU Stockholm
Hanna Andersson, ordförande SSU Göteborg
Hanna Vangen Engström, ordförande SSU Dalarna
Fredrik Bruhn, ordförande SSU Norrbotten
Daniel Fleck, ordförande SSU Södra Älvsborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.